KlmJan 327
Postad: 22 jun 11:49

Plugga under sommarlovet i grundskolan?

Hej! Jag har länge funderat på om man borde eller inte borde plugga under sommarlovet? Vad tycker ni? Själv Är jag väldigt splittrad i detta då jag ska börja nian till hösten och funderar på om man borde plugga till NP? Jag var redan utbränd i åttan så jag vill ju ta lovet till att vila upp mig, återhämta mig och bara allmänt må bättre. Samtidigt är jag orolig att nationella kommer skita sig, jag har 335 i merit och är livrädd för att sänka mig, men jag vet också att det finns så mycket vi har gått igenom åk 7-8 som jag har glömt av. Borde man repetera allt under sommaren? Jag ska dessutom åka utomlands nästa helg och är inte tillbaks förrän i början på Augusti så även detta blir ett problem. Jag känner att jag behöver plugga men samtidigt har jag något i mig som säger att det räcker, att jag borde vila. 

Känner någon som jag? Är jätteöppen för diskussion!

Hondel 1365
Postad: 22 jun 12:05

Skulle absolut inte pluggat något på sommarlovet, särskilt inte när du har så bra betyg redan. Njut av ledigheten. 

Om du redan känner symtom på utbrändhet, ska du absolut inte plugga ännu mer! Ta en paus och vila upp dig under sommaren. Om det känns som att det skulle kunna hjälpa, kontakta din vårdcentral och berätta om hur du mår. Dels för att du kanske behöver någon tillfällig behandling för dina symtom (exempelvis melatonintabletter, om stressen gör att du har svårt att varva ned och somna) men också för att det låter som att du kanske skulle ha nytta av att prata med en psykolog eller kurator om din situation.

Ta ledigt under sommaren, vila mycket och ta hand om dig själv! Gå en promenad i solen, köp en glass och ät på vägen hem, häng med kompisar eller familj, titta på en solnedgång, sov i hängmattan mitt på dagen, ägna dig åt någon hobby (eller hitta en ny). Du ska plugga och sedan jobba i så många år till, bränn inte ut dig i grundskolan! 

 

Vad det gäller grundskolebetyg: de är bara viktiga för att komma in på gymnasiet. Därefter bryr sig ingen om dem längre – det enda viktiga därefter är kunskaperna du tar med dig. Och det är inte så himla viktigt vilket gymnasium du går på heller, även om det ofta känns så i grundskolan. 

KlmJan 327
Postad: 22 jun 12:26

Ok, så jag borde nog vila. Jag vet att grundskolebetygen egentligen inte spelar någon som helst roll. Samtidigt är jag generellt intresserad av det mesta och jag tycker om att lära, så man kanske kan hitta någon balans? Har någon en bra bokrekommendation? Alltså kanske något samhällsrelaterat eller naturrelaterat? Älskar att läsa allt möjligt men vill även hitta något sådant? 

Att lära sig saker man självklart alltid göra. Och det ska du alltid göra om du vill och det är stressfritt. Men att plugga inför ett läsår, med syfte att förbereda sig för att få höga betyg, skulle jag aldrig göra eller rekommendera dig att göra. Är man högpresterande kommer du inte behöva sommarplugga till någon termin/läsår på hela grundskolan eller gymnasiet. Då är det, som andra skrivit i tråden, mycket bättre att vila, jobba och ha det gött😄.

Om du kan göra det villkorslöst och som en form nöje tycker jag du kan göra det måttligt. 

Utbrändhet tänker jag mig är en kombination av energi/återhämtning och en fråga om att mentalt tröttna på något man tvingar sig själv att göra fast det känns tråkigt, så om du kan undvika det andra och göra det måttligt tycker jag det är ok. Jag kan personligen få hjärn-mjölksyra av att köra datorspel precis som när jag pluggar trots att jag gör det helt frivilligt, nämner det som exempel på varför jag tänker på dessa som skiljda faktorer.

MrPotatohead Online 5905 – Moderator
Postad: 23 jun 00:34 Redigerad: 23 jun 00:35

Utbrändhet behöver nog inte ha något att göra med att du gör något tråkigt. Man kan bränna ut sig av roliga saker också. Tvångsaspekten, som du också nämner - att känna sig tvingad till att göra något, är nog snarare huvudorsaken till utbrändhet.

/hobbypsykologen med 0 kurstimmar i psykologi😃

Motsäger du dig själv där? haha

Tycker du?😭 jag tycker man kan tvingas till att göra roliga saker. Antar att du tycker att så fort man tvingas till något, så är det inte roligt längre.

Teraeagle 20801 – Moderator
Postad: 23 jun 12:41 Redigerad: 23 jun 12:46

Hade definitivt inte pluggat. Precis som Smutstvätt är inne på så är grundskolebetyget totalt irrelevant dagen efter att du har blivit antagen till gymnasiet. Jag minns inte ens vad jag hade för betyg i högstadiet. Gymnasiebetyg är däremot betydligt viktigare.

Min rekommendation är att du ”pluggar utan att plugga”. Läs en bok om något intressant, då får du kunskap om något, tränar läsförståelse osv. Jag läser just nu en biografi om Oscar II som ger en intressant inblick i hur Sverige såg ut för 100-150 år sedan.

Ta en promenad i naturen och reflektera över varför träden är gröna, stenarna är runda eller himlen är blå. Man kan få återhämtning och samtidigt lära sig massvis av saker om man är allmänt nyfiken på sin omgivning.

Du skriver också att du ska vara utomlands i flera veckor. Kolla upp landets historia, besök sevärdheter osv. Varför ser byggnaderna ut som de gör och varför talar man just det språket i landet?

Teraeagle skrev:

Jag minns inte ens vad jag hade för betyg i högstadiet.

Samma här – tror inte att jag hade kunnat berätta vad jag hade för meritpoäng ett år efter att jag börjat gymnasiet. 

Du skriver också att du ska vara utomlands i flera veckor. Kolla upp landets historia, besök sevärdheter osv. Varför ser byggnaderna ut som de gör och varför talar man just det språket i landet?

Fler förslag på samma spår: 

  • Besök ett bibliotek och se om du kan hitta gamla kartor och se hur stadens bostadsområden vuxit fram.
    • Var byggdes de första, och kan du se någon anledning till varför de hamnade just där (möjliga orsaker: slät mark, nära till vatten, marken består av berg, närhet till etablerade handelsrutter, det kan finnas många olika skäl)?
    • När byggdes området du bor i? Vilken typ av bostäder finns i ditt område, och varför (om det exempelvis saknas höga hus i området, kan det bero på att marken består av lera)? 
    • Finns det några områden som inte är bebyggda i någon större utsträckning? Varför finns det ingen bebyggelse just där?
  • Har landet du är i någon historia kopplad till kolonialism (antingen som kolonialmakt, eller som kolonialiserat land)? 
    • Om ja, undersök historien kring detta. Vilka spår syns idag? Det kan vara något så "litet" som en staty över en person som ledde en rörelse, till något så stort som påverkan på landets ekonomi eller naturresurser. Hur ser landets relation ut till landet de kolonialiserade eller blev kolonialiserade av?
    • Om nej, gjorde landet du är i några försök att kolonialisera andra länder, eller gjorde något annat land försök att kolonialisera landet du är i? Vad gjorde att utfallen blev som de blev?
  • Hur ser landets geografi ut? Hur ser vattenförsörjningen ut? Vilka är de primära grödorna som odlas i olika delar av landet, och varför? 
  • Hur ser landets demografiska sammansättning ut? Hur stor andel av befolkningen bor i städer, jämfört med ute på landsbygden? Är det övervikt av något kön? Hur ser åldersfördelningen ut, och vad beror detta på? Ger landets geografi någon ledtråd till varför demografin ser ut som den gör? Hur har landets infrastruktur och sjukvård anpassat sig till hur befolkningen bor? 
KlmJan 327
Postad: 23 jun 13:51 Redigerad: 23 jun 13:55

Tusen tack för alla fina tips!!!! Jag ska verkligen försöka ta reda på lite info om dit jag ska, det tror jag kan vara väldigt intressant :) och gällande det om att grundskolebetygen inte spelar någon roll, det e jag fullt medveten om, det har jag vetat länge,  det e lite synd egentligen, för alla 9 år i grundskolan ( speciellt de tre sista) är ändå en lång period av lärande, sen är ju allt bortkastat. Orsaken till att jag vill ha så högt merit redan nu är mest för att jag vill komma in på hvitfäldtska i Göteborg ( vet inte om jag stavade rätt där haha) och det är väldigt höga antagningspoäng där. Dessutom känns det som att det kommer bli ännu mer prov nu i nian, dels vanliga prov och dels NP, jag vet inte ens hur jag ska hinna med fritid hahahah, men det löser sig nog. Dessutom känns det som att när jag börjar gymnasiet, oavsett var jag börjar så kommer jag sänka mig drastiskt, jag kommer gå natur och det känns som att jag kommer gå från A i typ alla ämnen till typ C i alla ämnen, detta utifrån massvis med vänner som själva gick ut nian med toppbetyg men sen sänkte sig drastiskt på gymnasiet. Och ja, jag vet det är helt andra krav på gymnasiet men jag vet inte riktigt hur jag ska tänka kring det. Vad tycker ni?

 

edit: det jag skrev kanske låter lite pessimistiskt men innerst inne tror jag att det löser sig. Jag vill ba inte sänka mig för mkt i gymnasiet då jag verkligen vill komma in på läkarutbildningen i Gbg. Det har varit mitt drömyrke ända sen jag var liten, så man känner ändå lite press över att göra bra ifrån sig på gymnasiet, redan innan jag ens börjat hahahahha lite ironiskt ändå 😆😆

KlmJan skrev:

gällande det om att grundskolebetygen inte spelar någon roll, det e jag fullt medveten om, det har jag vetat länge,  det e lite synd egentligen, för alla 9 år i grundskolan ( speciellt de tre sista) är ändå en lång period av lärande, sen är ju allt bortkastat.

Absolut inte! Kunskaperna tar du med dig i resten av livet. Betygen är lite bortkastade ja, men kunskaperna är det definitivt inte!

Orsaken till att jag vill ha så högt merit redan nu är mest för att jag vill komma in på hvitfäldtska i Göteborg ( vet inte om jag stavade rätt där haha) och det är väldigt höga antagningspoäng där.

Förstår helt att du vill komma in där, men glöm inte bort att ta hand om dig själv i första hand. Utbrändhet är inte värt det för att komma in på en gymnasieskola. Så noga är det inte vilken skola du går på i gymnasiet heller. 

Dessutom känns det som att det kommer bli ännu mer prov nu i nian, dels vanliga prov och dels NP, jag vet inte ens hur jag ska hinna med fritid hahahah, men det löser sig nog. Dessutom känns det som att när jag börjar gymnasiet, oavsett var jag börjar så kommer jag sänka mig drastiskt, jag kommer gå natur och det känns som att jag kommer gå från A i typ alla ämnen till typ C i alla ämnen, detta utifrån massvis med vänner som själva gick ut nian med toppbetyg men sen sänkte sig drastiskt på gymnasiet. Och ja, jag vet det är helt andra krav på gymnasiet men jag vet inte riktigt hur jag ska tänka kring det. Vad tycker ni?

Det varierar väldigt mycket från person till person. Det som kan sägas är att det kan vara påfrestande identitetsmässigt att gå från att ha varit en av klassens duktigaste till att vara bland tjugofem andra som också är vana vid det. Men det brukar ordna sig. 

edit: det jag skrev kanske låter lite pessimistiskt men innerst inne tror jag att det löser sig. Jag vill ba inte sänka mig för mkt i gymnasiet då jag verkligen vill komma in på läkarutbildningen i Gbg. Det har varit mitt drömyrke ända sen jag var liten, så man känner ändå lite press över att göra bra ifrån sig på gymnasiet, redan innan jag ens börjat hahahahha lite ironiskt ändå 😆😆

En möjlighet är att du börjar kika på högskoleprovet. Ofta behöver man skriva några gånger innan man får det resultat man vill ha. Då är det inte helt dumt att ha skrivit några gånger under gymnasietiden. Då får du dessutom två chanser att komma in (både hp och betyg). :)

Teraeagle 20801 – Moderator
Postad: 23 jun 16:24 Redigerad: 23 jun 16:24

Ett tips är att ha en övergripande plan för hur du ska nå dina mål, där du tänker igenom olika scenarion och hur du då ska agera. Det brukar underlätta för mig och förebygger stress.

Du skriver att ditt stora mål är att komma in på läkarprogrammet i Göteborg. Är detta verkligen målet, eller är målet att bli läkare? Att gå utbildningen i Göteborg är ett ganska snävt mål och risken är större att du blir besviken om du inte skulle bli antagen dit. Speciellt eftersom du är inställd på att vägen dit går via ett visst gymnasium. Din målbild bör istället vara att ta dig in på läkarprogrammet. Kolla då på vilka orter detta finns. Du kan ha Göteborg som huvudspår och göra upp en grov plan för det. Men du bör också ha en plan B och gärna en plan C. Kanske du redan nu ska ställa dig i bostadskö på alla orter där programmet finns? Förbered dig inför högskoleprovet som Smutstvätt tipsade om. På samma sätt är det bra att ha en ”plan A” för gymnasiet. Men fundera över varför det är så viktigt att gå just det gymnasiet. Är lärarna extra bra? Ligger det nära där du bor? Finns det andra gymnasier som skulle fungera ungefär lika bra?

Det är viktigt att hålla så många vägar som möjligt öppna för att kunna nå slutmålet.

Teraeagle 20801 – Moderator
Postad: 23 jun 16:29

Dessutom känns det som att när jag börjar gymnasiet, oavsett var jag börjar så kommer jag sänka mig drastiskt, jag kommer gå natur och det känns som att jag kommer gå från A i typ alla ämnen till typ C i alla ämnen, detta utifrån massvis med vänner som själva gick ut nian med toppbetyg men sen sänkte sig drastiskt på gymnasiet.

Det är inte alls säkert att det blir så. Skillnaden är ganska stor mellan högstadiet och gymnasiet när det gäller naturämnena, men många klarar den övergången bra.

KlmJan 327
Postad: 23 jun 16:58
Teraeagle skrev:

Dessutom känns det som att när jag börjar gymnasiet, oavsett var jag börjar så kommer jag sänka mig drastiskt, jag kommer gå natur och det känns som att jag kommer gå från A i typ alla ämnen till typ C i alla ämnen, detta utifrån massvis med vänner som själva gick ut nian med toppbetyg men sen sänkte sig drastiskt på gymnasiet.

Det är inte alls säkert att det blir så. Skillnaden är ganska stor mellan högstadiet och gymnasiet när det gäller naturämnena, men många klarar den övergången bra.

Det har du rätt i! Men man e ju fortfarande lite orolig om man säger så 

KlmJan 327
Postad: 23 jun 17:07
Teraeagle skrev:

Ett tips är att ha en övergripande plan för hur du ska nå dina mål, där du tänker igenom olika scenarion och hur du då ska agera. Det brukar underlätta för mig och förebygger stress.

Du skriver att ditt stora mål är att komma in på läkarprogrammet i Göteborg. Är detta verkligen målet, eller är målet att bli läkare? Att gå utbildningen i Göteborg är ett ganska snävt mål och risken är större att du blir besviken om du inte skulle bli antagen dit. Speciellt eftersom du är inställd på att vägen dit går via ett visst gymnasium. Din målbild bör istället vara att ta dig in på läkarprogrammet. Kolla då på vilka orter detta finns. Du kan ha Göteborg som huvudspår och göra upp en grov plan för det. Men du bör också ha en plan B och gärna en plan C. Kanske du redan nu ska ställa dig i bostadskö på alla orter där programmet finns? Förbered dig inför högskoleprovet som Smutstvätt tipsade om. På samma sätt är det bra att ha en ”plan A” för gymnasiet. Men fundera över varför det är så viktigt att gå just det gymnasiet. Är lärarna extra bra? Ligger det nära där du bor? Finns det andra gymnasier som skulle fungera ungefär lika bra?

Det är viktigt att hålla så många vägar som möjligt öppna för att kunna nå slutmålet.

Tack för tipsen! Det är inte mitt huvudmål att komma in på läkarutbildningen på GU men det hade underlättat mkt då det är nära jag bor, jag tror inte jag frivilligt flyttar långt hemifrån för att komma in på universitet, men vem vet, om situationen kräver gör jag kanske det i framtiden! Jag har heller inte ställt in mig på att komma in på ett specifikt gymnasium, jag har ca 4 eller 5 i åtanke men att komma in på hvitfäldtska är väl bara mitt ideal om man säger så. 
Och jag håller med dig hel och hållet! Det är viktigt att hålla så många vägar öppna som möjligt! Det är något jag måste börja tänka på mer! 😅

Gällande HP följde jag smutstvätts råd och har hittat en hemsida/app som jag testar just nu, lite för skoj skull, bara för att se lite hur det är! 

Gällande HP följde jag smutstvätts råd och har hittat en hemsida/app som jag testar just nu, lite för skoj skull, bara för att se lite hur det är! 

Jamen bra där! Så ska det låta

Svara
Close