placeboeffekt
Vad menas med placeboeffekt och på vilket sätt använder sig forskare av den information som placeboeffekten kan ge?
Jag kan inte direkt komma på svar men om jag skulle gissa är att kroppen skulle kunna "tro" att den är botad och bli frisk omedveten?
Snarare att hjärnan tror det, skulle jag vilja säga.
Yassi4 skrev:Vad menas med placeboeffekt och på vilket sätt använder sig forskare av den information som placeboeffekten kan ge?
Jag kan inte direkt komma på svar men om jag skulle gissa är att kroppen skulle kunna "tro" att den är botad och bli frisk omedveten?
Så länge patienten som äter placebo uppfattar att det hjälper så kan "placeboeffekten" antas gälla. Men samtidigt behöver det inte vara just ätandet av placebot (tabletten eller dylikt) som ger hela den upplevda effekten - interaktionen med läkaren/vårdteamet kan också bidraga till att patienten upplever symptomen som mildare.
Men du undrade även hur kan detta användas vid forskning.
Vid forskningsstudier med nya läkemedel är ju placeboeffekter inte önskvärda, utan behöver i möjligaste mån elimineras. I vissa fall kan en direkt effekt mätas t.ex. kemiskt från en eller flera ämnen i kroppen (som ökar eller minskar, typ blodfetter), i andra fall mäts hur ett sjukdomsförlopp utvecklas (hur av patienterna som överlever hjärtinfarkt). Men för vissa läkemedel, däribland antidepressiva, följs läkemedlets effekt genom att observera hur symptomen förändras/lindras. I det sista fallet är det knepigare att eliminera placeboeffekten, men samtidigt så är symptomförändring det som önskas.
Placeboeffekten kan nog även ses i andra sammanhang än i medicinen. T.ex. någon "supersmoothie", "supersportdryck" eller annan "superprodukt" från affären, som någon självutnämnd "hälsoexpert" hittat på. För vissa som dricker den, och tror på produkten kan det kännas som de blir piggare/snabbare. Detta trots att effekten snarare kom ifrån att de samtidigt passade på att träna lite mer och sova lite bättre - vilket medicinskt gör dem just piggare och snabbare.