pKa, pH och vattenlöslighet
Hej!
Jag förstår inte hur pKa häner ihop med pH.
Fick en fråga som lyder:
"Vid vilken av dessa två betingelser har glutamat högst löslighet i vatten och varför?
1. Glutamat protonerad (lågt pH<4.2)
2. Glutamat deprotonerad (högt pH>4.2)"
Meningen jag fick som förklarade förhållandet mellan pH och pKa lyder "Aminosyrors löslighet i vatten varierar med pH då laddningen är beroende av pKa, som är det pH där 50% av sidogruppen är protonerad", men jag förstår inte riktigt den.
Någon som kan hjälpa och ge en ganska grundläggande förklaring så att jag kommer igång?
Joner är i allmänhet alltid lösliga i vatten, så när syran är deprotonerad kan man anta att den är mycket vattenlöslig. När pH=pKa gäller att man har 50% protonerad och 50% deprotonerad syra. Om pH>pKa har man mer av den deprotonerade syran och då kan man anta att lösligheten ökar. Om pH<pKa har man mer av den protonerade syran och då bör lösligheten vara lägre.
Teraeagle skrev:Joner är i allmänhet alltid lösliga i vatten, så när syran är deprotonerad kan man anta att den är mycket vattenlöslig. När pH=pKa gäller att man har 50% protonerad och 50% deprotonerad syra. Om pH>pKa har man mer av den deprotonerade syran och då kan man anta att lösligheten ökar. Om pH<pKa har man mer av den protonerade syran och då bör lösligheten vara lägre.
Om jag har förstått det rätt, så borde den deprotonerade glutamaten ha högre vattenlöslighet är den protonerade glutamaten. Stämmer det?