1 svar
340 visningar
Glarboo behöver inte mer hjälp
Glarboo 28
Postad: 12 nov 2021 21:57

pka, pH, ekvivalenspunkt och halvtitreringspunkt

Hej! Jag gör en labbrapport där jag kommer fram till pKa-värdet via en titrering av ättiksyra med hjälp av NaOH som titrator. Men jag kunde inte förklara eller förstå vissa saker som förhindrar mig från att skriva teoridelen:

1, Varför är det så att pH-värdet kan variera så kraftigt med små tillsättningar av NaOH vid ekvivalenspunkten? Jag tänker att samma mängd oxoniumjoner reagerar med samma mängd hydroxidjoner för att skapa vatten. Då borde väll man se en konstant ökning/minskning av pH, inte en kraftigare förändring vid ekvivalenspunkten?

2, ekvivalenspunkten är när titranden "fullständigt neutraliserats", hur kan lösningen då inte vara neutral vid ekvivalenspunkten om [H+]=[OH-]? Jag förutsätter att fullständig neutralisering betyder att lösningen görs neutral.

3, vid halvtitreringspunkten har halva substansmängden av titranden disassocierats vilket innebär bland annat att [H+]=[korresponderande bas]. pKa= -log([H+]*[korresponderande bas]/[oprotolyserad titrand]). Vid halvtitreringspunkten är, enligt teori, pH=pKa, vilket då måste väll innebära att [H+]=[oprotolyserad titrand] om matten ska stämma överens? Men jag ser ingen anledning till varför  [H+]=[oprotolyserad titrand]: Titranden kan ju variera i protolysgrad beroende på dess styrka som en protolyt, då kan väll inte [H+]=[oprotolyserad titrand] stämma i alla fall?

Tack på förhand! Förlåt för de struliga frågorna!!

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 13 nov 2021 15:11 Redigerad: 13 nov 2021 15:11

Det blir så många frågor på en och samma gång så jag svarat bara på den första.

När du har nått ekvivalenspunkten har all syra tagit slut, så det finns inget för basen att reagera med längre. Alla hydroxidjoner du tillsätter blir kvar i lösningen och höjer då pH-värdet kraftigt.

Svara
Close