pka-område
hur blir det en buffert vid halvtitrerpunkten (pka +-1)? En buffert består ju av en svag syra och dess korresp. bas i höga koncentrationer, men jag kan inte se kopplingen mellan definitionen och buffertområdet i denna titreringskurva
Buffertområdet är skuggat i blått, och det är inom detta intervall som de flesta molekyler HAc övergår från syraformen till basformen.
Utanför buffertområdet finns det ingen bufferkraft kvar, merparten av alla HAc molekyler har då övergått till basformen, och pH stiger brant vid endast en liten tillsatt volym av NaOH.
Jämför hur väl pH buffrades av HAc mellan 5 och 27 ml NaOH, med hur dramatiskt pH ökade mellan 27-33 ml - ca 6 pH enheter!
Okej, så vid halvtitrerpunkten är det lika stor koncentration HAc som Ac- ? Jag förstår inte varför det är så.. och det borde väl inte finnas ensamma Ac- joner i lösningen? När HAc reagerar med NaOH bildas ju NaAc, alltså sitter acetatjonerna ihop med Na+?
theg0d321 skrev:Okej, så vid halvtitrerpunkten är det lika stor koncentration HAc som Ac- ? Jag förstår inte varför det är så.. och det borde väl inte finnas ensamma Ac- joner i lösningen? När HAc reagerar med NaOH bildas ju NaAc, alltså sitter acetatjonerna ihop med Na+?
HAc är en svag syra, så det finns alltid både HAc-molekyler och Ac--joner i lösningen. Natriumacetat är ett salt så natriumjonerna och acetatjonerna sitter inte ihop med varandra, lika lite som natriumjonerna och kloridjonerna sitter iop med varandra i en saltlösning.