pKa?
Vad är pKa?
Jag är helt på det klara med vad Ka är, men i flera böcker och videos går det till "...och pKa blir då.." - Vad är pKa? Inte mattematiskt, utan i ord - vad är pKa? Vad står p för? Jag fattar noll.
Om man inte skall förklara det matematiskt så ä rförklaringen "samma som p i pH".
Koncentrationen av oxoniumoner i vattenlösningar kan variera väldigt mycket - från ungefär 10 mol/dm3 till 0,000 000 000 000 001mol/dm3. Om man logaritmerar koncentrationerna får man istället värden från 1 till -15, vilket är mer hanterligt. Om man dessutom byter tecken får man nästan alltid ett positivt tal. Det är så man har konstruerat pH.
pKa är samma sak ungefär. Dessutom är pKa det pH-värde där koncentrationen av en syra och syrans konjugerade bas är lika. Om pH är högre än så är koncentrationen av basformen större, om pH är lägre är det syraformen som dominerar.
Så om jag ska ha fram pKa vid en titrering så är det bara att läsa av vad halva volymen för ekvivalenspunkten har för pH? Det är detta som är pKa, eller ska jag göra någon mer uträkning?
Jag vet inte riktigt (och/eller varför) jag gör på slutet...?
Det är så man tar fram pKa för en svag syra - man titrerar den med en stark bas on läser av pH vid halvtitrerpunkten.
Bara läsa av? Inget mer?
Funderat lite... Ka räknar jag fram (precis som ovan) och med det svar (syra konstanten) jag får fram kan jag (precis som ovan) räkna fram pKa. Men i detta fallet kan jag alltså läsa av pKa direkt (i halvtiterpunkten) från grafen. Stämmer?
Nu har du lagt in en uppgift om titrering av en stark syra - det hör inte alls hetmma i det här sammanhanget. Starka syror har inget vetigt pKa-värde i vattenlösning - det skulle göra att man dividerar med 0 och det kan man inte göra.
Eh nu fattar jag inte alls vad du pratar om. Jag har lagt in en bild på uträkning avseende en svag syra (HAc)? Helt missat när, var, hur jag tydligen dragit en stark syra. Förstår uppenbarligen inte Ka, pKa alls.
Det är ju precis detta jag ska lära mig - vad som är vad och inte är till sammanhanget. Om jag håller på och lär mig, hur menar du då att jag ska förstå att min fråga inte hör till sammanhanget?
Oj, jag var trött i går kväll och tyckte det var samma uträkning som du hade i en annan tråd.
Hur gjorde du för att ta fram pH-värdet för halvtitrerpunkten? Det ser helt orimligt ut.
Ja, det är nog här vi har det - där jag virrar bort mig själv.. :( Jag läste det rak av från grafen. Har du kanske någon bra sida eller film att rekommendera som behandlar detta?
Kan du lägga upp grafen här?
Du har ett konstigt värde på pH i ekvivalenspunkten. Enligt mina beräkningar borde det vara 8,7.
Hur gör jag beräkningarna? Jag är inte ute efter svaret utan jag vill förstå hur jag ska göra.
Här är grafen:
Är det pKa-värdet du vill ha ut?
Till att börja med kan du inte läsa av något pKa-värde för saltsyra eftersom det är en stark syra.
För ättiksyran ser du att akvivalenspunkten ligger vid ungefär 20 ml tillsatt titrator. Du får då ut pKa-värdet genom att läsa av pH-värdet då du har tillsatt hälften så stor volym. I denna punkt på kurvan gäller att pH=pKa.
Jag vill få fram pKa, ja, - framförallt försöker jag förstå det. Hur kommer jag fram till det utan att läsa det ur grafen, ex.
Helt på det klara gällande HCl.
Helt med på att läsa av halvtiterpunkten ur grafen. Jag fick ekvivalenspunkten genom att läsa i grafen och pKa lika så. Det jag inte är med på är vad och varför jag gör för att förstå hur jag går till väga.
Den orangefärgade kurvan är inte en korrekt representation av en titrering av HAc med en stark bas. Värdet på pH vid halvtitrerpunkten är fel.
Hm okej. Jag kollade värdena igen (en film) och jag har lagt in de värden som mäts i filmen. Hur skulle en korrekt titrering istället gått till, menar du?
Man kan t ex ha missat att kalibrera pH-metern.
Hm, felkälla... Jag önskar så att jag gjorde denna kurs i ett klassrum och inte över internet (utan lärare). Tack för din hjälp!