8 svar
33 visningar
som314 behöver inte mer hjälp
som314 270
Postad: 6 okt 17:08

Pilarna i figurerna nedan visar schematiskt hur kroppar eller delar av kroppar påverkar varandra

Jag förstår inte riktigt vad som menas i facit svaret. Själv tänker jag att c inte stämmer då man inte kan använda högerhandsregeln på den eftersom I1 och I2 inte är parallella. Om det hade varit det så skulle ju kraft riktningarna stämma. Men de är ju inte helt parallella heller så det måste väl ändå finnas en kraft. 

JohanF 5671 – Moderator
Postad: 6 okt 17:46 Redigerad: 6 okt 17:46

Hej!

Högerhandsregeln är inte en fundamental fysikalisk lag. Högerhandsregeln är bara en minnesregel för att (i det här fallet) kunna komma ihåg riktningen på den kraft som laddningar i den ena ledaren påverkar den andra ledaren.

Jo, den ena ledaren kommer att påverka den andra med en kraft (och vice versa, enligt Newtons tredje lag), men det är inte självklart hur den kraften ser ut (tycker iallafall jag... vi kan prata lite om det om du vill), men som facit säger, den tycks bryta mot Newtons tredje lag. 

som314 270
Postad: 6 okt 17:48

Varför bryter den mot Newtons tredje lag? Är det eftersom krafterna går inåt? Varför skulle kraften inte se ut som den gör?

JohanF 5671 – Moderator
Postad: 6 okt 18:01

Enligt Newtons tredje så har varje kraft en motkraft. Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter. Om föremålet A utsätter föremålet B för en viss kraft kommer B utsätta A för samma kraft men riktad åt motsatt håll. Dvs om du summerar krafterna i vart och ett av fallen, så ska det bli F=0. Ser du att det blir så i fallet a, och i fallet b. Men inte i fallet c?

som314 270
Postad: 6 okt 18:12

Ja, menar du att deras vektorsumma måste vara lika med noll och eftersom kraftvektorerna i c) inte är parallella så är inte vektor summan noll? 

JohanF 5671 – Moderator
Postad: 6 okt 18:53

Ja. Utifrån vektorsumman så ser det ut som att ledarna skulle dra sig själva, nedåt i bilden. 

Det borde vara lite som att lyckas lyfta sig själv i håret, eller hur?

som314 270
Postad: 6 okt 18:54

Japp, då jag är med. Tack så mycket!

JohanF 5671 – Moderator
Postad: 6 okt 19:19

Bara en ytterligare snabb kommentar. Du frågade om inte högerhandsregeln gällde om inte ledarna är parallella. Det gör den, du kan till exempel dela upp strömmarna i x- och y-komposanter. Kraftväxelverkan sker genom att magnetfältet från den ena ledaren påverkar den andra ledaren, men du kan inte använda F=BIL, eftersom magnetfältet inte är homogent. Dels är magnetfältet starkare i den ände av ledaren som är närmare den andra ledaren, dels kommer magnetfältet som skapas där ledarna är "avhuggna" inte att se ut som koncentriska ringar kring ledaren utan det blir randeffekter som jag inte har förmåga att beskriva. Så kraftpilarna är felriktade på nåt vis.

som314 270
Postad: 6 okt 19:22

Japp jag är med 👍

Svara
Close