ph värde, baser och syror
Hej jag behöver hjälp med denna fråga "Vad menas med svag och stark syra" och "vad menas med koncentrerad syra och utspädd syra" Tack så mycket.
Novanilsson skrev:Hej jag behöver hjälp med denna fråga "Vad menas med svag och stark syra" och "vad menas med koncentrerad syra och utspädd syra" Tack så mycket.
Vad har du kommit fram till själv?
eh att starka syror har ett lägre ph värde och avger vätejoner och svaga syror har högre ph värde och drar till sig vätejoner. Och att om en syralösning innehåller mindre vatten är den koncentrerad och innehåller den mer vatten är den utspädd
Novanilsson skrev:eh att starka syror har ett lägre ph värde och avger vätejoner och svaga syror har högre ph värde och drar till sig vätejoner.
Det är inte korrekt. Alla syror innehåller en väteatom (eller flera) som kan lossna från resten av molekylen (och lämna kvar sin elektron). Om en syra kommer i kontakt med vatten reagerar den med vattnet så att det bildas oxoniumjoner H3O+. Det är den jonen som finns i alla sura vattenlösningar och gör att de t ex smakar surt. Om det är en stark syra kommer i kontakt med vatten så reagerar ALLA molekylerna med vattnet, så att det inte finns några syra-molekyler kvar. Om det är en svag syra så är det bara en del av molekylerna som reagerar med vattnet, utan det finns en del syra kvar.
Och att om en syralösning innehåller mindre vatten är den koncentrerad och innehåller den mer vatten är den utspädd
Korrekt. En utspädd lösning av en stark syra kan mycket väl ha högre pH (vara mindre sur) än en koncentrerad lösning av en svag syra.