6 svar
132 visningar
Sara12063 behöver inte mer hjälp
Sara12063 81 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 09:14

pH värde

Kan någon hjälpa mig med en förklaring till varför pH värdet ökar när magsårsbakterier bryter ner urea? Jag tror att de handlar om vätejoner men vet inget mer
CO(NH2)2 + H2O —> CO2 + 2NH3

tacksam för svar

Bookworm 414
Postad: 1 jun 2020 09:20

Hejsan!

Om vi kollar på produkterna så har vi koldioxid och ammoniak. Och vad är ammoniak för speciellt?

Sara12063 81 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 10:08

De har vätejoner? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 jun 2020 11:38
Sara12063 skrev:

De har vätejoner? 

Är ammoniak en syra eller en bas?

Sara12063 81 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 11:51

Ahaa, de är en bas, men vad har de för betydelse

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 jun 2020 12:54

Om man tillsätter en bas till en vattenlösning, så minskar koncentrationen av oxoniumjoner alternativt så ökar koncentrationen av hydroxidjoner. I båda fallen ökar pH.

Sara12063 81 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 16:00

Okej, tack så mycket

Svara
Close