pH toleransområde för växt
Tänk dig att du ska beskriva toleransområdet för pH hos en växt. Du vill studera effekterna för olika pH i marken både på växternas överlevnad, tillväxt och frösättning. Försök att formulera en hypotes och förklara varför toleransområdet för dessa tre variabler bör skilja sig åt och vilka skillnaderna i så fall borde vara.
Jag tänker att toleransområdet för pH-värdet för att växten ska kunna överleva är ganska brett. Då behöver bara växten det mest basala, fotosyntesen, dvs koldioxid och vatten.
Om växten ska kunna växa så tror jag att toleransområdet avsmalnar lite, eftersom den då även behöver närsalter från marken och kanske ett mutualistiskt samarbete med en annan organism. För att det ska kunna ske, får pH:t i marken inte vara för lågt, för annars kan det väl inte finnas några närsalter som växten kan ta upp genom rötterna eller organismer som kan hjälpa?
Frösättning vet jag inte riktigt. Blir toleransområdet ännu mindre då? Vad behövs då?
Tack på förhand
Bra resonerat!
Frösättning är den mest krävande fasen i växtens livscykel då den kräver både energi och näringsämnen, men också en optimal miljö (inklusive optimalt pH-värde) för att kunna producera frön av hög kvalitet. Toleransområdet för pH vid frösättning sannolikt vara det smalaste av överlevnad, tillväxt och frösättning. Små förändringar i pH kan leda till försämrad reproduktionsförmåga (förmågan att bilda fröer) eller sämre frökvalitet.
Du kan också tänka att det lättaste för en växt är att "bara" överleva, att det krävs lite mer för att den dessutom ska kunna växa och ännu lite mer för att den ska kunna lagra en näringsreserv i fröer/lagra socker i frukter.
Okej tack så mycket