pH i Apelsin/Saltsyra
Jag gör uppgifter i boken kring pH värden men i lösningar uppkommer ett tal vid båda tillfällen som jag inte förstår vad de kommer ifrån
Först:
I saften från en pressad apelsin var pH=3,7
Hur stor var koncentrationen av oxoniumjoner i saften?
I lösningen står det till och börja med:
"H3O=10-3,7 mol dm3 ≈ 1,995 * 10-4 mol dm3"
Men var kommer 1,995 ifrån? ungefär samma sak i nästa uppgift:
Vilket pH har saltsyra vars koncentration är 0,015 mol/dm3
H3O=0,015
pH= -lg [H3O]= - lg 0,015 ≈ 1,824
Var kommer 1,824 ifrån? och vad exakt står -lg för? Hittar inget i boken eller internet om vad exakt -lg betyder.
Inget i frågan nämner varken 1,995 eller 1,824 och det är ju inte antalet joner heller eftersom det är en syrejon i H3O.
Mvh,
Hampus
Använd din miniräknare och beräkna 10-logaritmen av -3,7 respektive -0,015. Detta följer direkt av definitionen av pH. Koncentrationen av vätejoner (egentligen oxoniumjoner, eftersom vätejoner inte kan existera "nakna" i en vattenlösning utan fastnar på en vattenmolekyl) kan variera väldigt mycket i en vattenlösning, från ungefär 10 mol/dm3 till 10-15 mol/dm3. Om du tar siffrorna från koncentrationen av vätejoner oxoniumjonen H3O+) i vattenlösningen och beräknar 10-logaritmen för den blir det ett tal mellan 1 och -15. Om man multiplicerar det talet med -1 får man ett tal som är "lagom" stort och dessutom nästan alltid positivt. Det var en dansk kemist och ölbryggare som hittade på detta i början av 1900-talet.