Person i roterande cylinder utan golv, varför åker personen inte in mot mitten?
Jag förstår den här frågan logiskt men när jag tänker för mycket på den så blir jag förvirrad. Förstår men ändå inte.
Om man kollar på de tre krafter som påverkar personen så ser det ut som att den resulterande kraften, alltså normalkraften, är in mot mitten. Vad är det då som gör att personen inte åker in mot mitten? Vad håller kvar personen på väggen?
Gör ett experiment: Ta fram t ex en reflex som hänger i ett snöre. Håll i änden av snöret och snurra runt reflexen i en cirkelbana. Vad händer om du släpper snöret, d v s om det inte finns någon kraft inåt? Vad är det som gör att detta händer?
Smaragdalena skrev:Gör ett experiment: Ta fram t ex en reflex som hänger i ett snöre. Håll i änden av snöret och snurra runt reflexen i en cirkelbana. Vad händer om du släpper snöret, d v s om det inte finns någon kraft inåt? Vad är det som gör att detta händer?
Jag fattar ditt experiment! M3N betyder det att den resulterande kraften i rörelse egentligen är utåt? Eller missuppfattar jag?
Om inte väggen hade varit där skulle personen ha åkt utåt p g a centripetalkragten. Om du åker i den här attraktionen så känner du att väggen trycker mot dig, men det är egentligen du som trycker dig mot väggen (eller centripetalkraften som trycker dig mot väggen).
Det viktiga i sammanhanget, tycker jag, är att personen rör sig med hög fart i tangentens riktning, och hindras från att fara iväg ut av cylinderns vägg, som alltså utövar en centripetalkraft = normalkraft på personen. Om personen var stilla skulle den kraften föra den mot mitten, men då skulle normalkraften å andra sidan inte vara där.