Peptid bildningar
Hej jag undrar lite gällande begrepp och reaktioner för peptidbindingar
Såhär har jag förstått det..
Aminosyror → binds samman kovalent via peptidbindningar (n- c delen i resp aminosyra)
Celler → innehåller vanligtvis 1000-tals olika proteiner med deras specifika aktiva funktion
Proteiner → kan vara långa polypeptidkedjor av 100 eller 100.000 tals aminosyrarester
Obs! → Normalt förekommer peptider har endast NÅGRA FÅ TALL aminosyrarester
Subenheter → proteiner
som är bestående av polypeptidkedjor (över 2st) som är associerade via ICKE kovalenta interaktioner (intermolekylära interaktioner= svagar)
Enkla proteiner → under hydrolys (addition av vatten till en molekyl) genererar ENBART aminosyror
Konjugerade proteiner → under hydrolys genererar
aminosyror & en metall eller prostetisk grupp
Klassifiering
Jag undrar om ANLEDNINGEN till att isulin inte klassas som innehåller subeneher pga de endast har 2 St POLYpeptidKEDJOR med disulfidbindningar och därmed istället en oligomer med ENBART enkel strängar?
Medans hemoglobin består av subeneheter eftersom den har 2 st alfa och 2 st beta. Som är identiska med varandra i (enkel sekvensen av aminosyrorna)? Där med en multimer?
Litesvårt att förstå begreppen k& skillnaden: Oligomer, protomer & multimer.
Beräkning av atommassa & reaktionen.
Förstår att i en peptid kommer vissa aminosyror förekomma mer än andra ex. Vi kan ha 4 st valin och 10 st alanin. Samt att man kan beräkna antal aminosyror genom att dividera i ENKLA proteiner (med endast aminosyror) med 110 varav 18 är molekyler massa för vatten och 128 genomsnittvikt för mindre amisoryr (eftersom de är vanligare att ingå i cellens proteiner)
Men förstår inte VARFÖR man tar bort vattnets vikt? Jag har förstått reaktionen som…
H2O+ protein (aminosyrarest 1- aminosyrarest 2… osv) → 1aminosyrarest-H-2aminosyrarest-OH