3 svar
1420 visningar
Tenshi 2 – Fd. Medlem
Postad: 1 nov 2017 20:41

Patientfall - Hjälp med reflektion och input. Inlämning imorgon

Patientfall:

Aktuellt: En 32 årig man inkommer till akutmottagningen med ambulans efter att hittats liggande på marken. Det finns inga ögonvittnen till händelsen enligt ambulanspersonalen, men man tror att han ramlat omkull och slagit i huvudet. Inga uppgifter finns om han varit avsvimmad. Vid undersökningen på akutmottagningen uppträder mannen agiterat och är motorisk orolig. Patienten vägrar svara på frågor och vill lämna sjukhuset så fort som möjligt. Under kliniska undersökningen är patienten inte medverkande. Mannen tvingas att hålla stilla under neurologi undersökningen och det är svårt att dra några slutsatser av undersökningen
Kliniska tecken:Hematom dx i övre del av os frontale med ett sår som blöder ytligt. Synliga kräkning på byxor. Ambulanspersonalen informerar att mannen tagit sig med händerna över buken.
Övriga sjukdomar: Ryggsmärtor. Förhöjd värden av ALAT och ASAT.
Aktuella sjukdomar: För tre dagar sedan sökt akutmottagning pga. buksmärtor som senare avklingat.  Smärtorna beskrivs som diffusa och är lokaliserat från epigastrium ner mot  hypgastricum.
Andning: Frekvens 22. Rena andningsljud bilateralt. Saturation 95%.
Cirkulation: Puls 110. Blodtryck 160/95 mmHg. Kapillär återfyllnad < 2 sek.
CNS: GCS 14. Höger pupill uppvisar trögare reaktion för ljus.
Bukundersökning: Generellt palpations öm i buken. Är något spänd över navelplanet av
buken. Perkussion dämpat. Auskultation av buk, tarmljud något svaga.
Rektal palpation: Sfinkter ua. Inget blod.
Öron temperatur: 37,8C.
Klinisk kemi:Hb 112g/L, EVF 30, Na 133, K 5,2, leukocyter11,3, neutrofila granulocyter
9,7, CRP 47 mg/L, S-glukos 7,6 mmol/L.P-kreatinin 115 mikromol/L. Utandning alkohol 2,5
promille.
Aktuella åtgärder: Mannen tas med till polisen för att nyktra till. Återkommer efter7 timmar till akutmottagningen eftersom man bedömt att ingen förändring skett av tillståndet. Mannen är
fortfarande orolig och har utvecklat svaghet i vänster arm och ben. 

 

Frågor relaterat till patientfallet och mina egna tankar/funderingar.

Hur omhänder tas mannen under det akuta skedet?: Jag är lite osäker på vad de syftar här men vad jag antar att det är när manner kommer till akutmottagningen där han troligtvist möts upp av ett team som tar kontroller, undersöker honom och tar prover. På grund av sättet han ter sig på - orolig, lite agiterad och vägrar svarar på frågor samt hans ASAT + ALAT värden drog de slutsatsen att han har en historia av missbruk(ursäkta om jag verkar fördomsfull, jag är ganska trött och tänker lite trögt) och därför valde de att göra ett alkoholstest vilket visade på ett ganska högt promille värde. Eftersom det var svårt att få undersökningen gjort på bästa möjliga sätt valde de att låta patienten nyktra till sig hos polisen.

Reflektera över och redogör för patientenssymtom och klinisk kemi relaterat till diagnoser: Hb värdet såg bra ut så han kan inte ha förlorat mycket blod däremot kan också hans bemötande tyda på en allvarligare skallskada och inte bara på hans promillenivåer i hans blod. Hans neurologiska bortfall får mig att tänka på att han har fått en blödning i hjärnan, antingen på grund av fallet eller någon bakomliggande sjukdom. Infektionsvärdenrna är förhöjda vilket får mig att tänka på pankreatit eller levercirros. Kreatininet är någorlunda förhöjt som kan tyda på njurförändringar.

Vilka undersöksmetoder kan användas för att ställa rätt diagnos? Jag tänker mig att vill ha en DT av hjärnan för att se om det har skett någon typ av blödning och någon form av bildröntgen över buken för att se om det har skett några synliga förändringar.

Hur kan den specifika omvårdnaden utföras av dig som sjuksköterska av mannen? Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad som menas med et här. Jag förstår att den specifika omvårdnaden grundas kan grundas på sjukdomar som kan ställa krav på individens liv och att det kan innebära förändringar för patientens normala liv men vad blir ställningstagandet här? Skulle verkligen uppskatta hjälp med specifikt den här frågan!

Hur skall mannen förberedas preoperativt: Mannen förbereds oftast med en bedöming av det allmänna tillståndet - klarar han av att genomföra operation, vilka mediciner tar han - behöver man ta ut viss medicin som kan påverka operationen på negativ sätt. Jag är osäker men jag tror att man hibisskrubbar patienterna inför operation och fasta, oftast från midnatt till dagen för operation. Man informerar patienten om operationen, vad det innebär och har i åtanke patientens önskemål

Efter en ny provtagning så har Hb/EVF sjunkit och läkaren ordinerar blodtransfusion.
Vilka förberedelser gör du före, under och efter transfusionen? Före blodtransfusion är att ta blodbas och och blodgrupp för att se till att mannen får rätt blod. Man ser till att mannen i fråga har en infart som fungerar för att få blodet in i kroppen. När rätt blod kommer från lab förberedder man transfusionen genom att trä på ett aggregat och en värmeplatta för blodet eftersom det inte ska vara kallt när det kommer in i kroppen. Efter att transfusion är igång ser man till att man har tillsyn över patienten, att patienten håller armen rak och att det kommer blod in- att den inte har stannats av. Efter transfusion ser man till att spara blodpåsen i ca 4timmar ifall att patienten får ett utslag av blodet eller att något händer som relateras till transfusionen.

Hur skall du som sjuksköterska bedöma den preoperativa vården. Jag bedömer väl vården utifrån patientens behov och önskemål eller tänker jag fel?

 

Det jag känner att jag behöver hjälp med, har kollat i kurslitteraturen men känner mig inte direkt klokare, och som jag inte har nämn i texten ovanför är input/reflektion över alternativa diagnoser- varför och undersökningar man kan göra i samband med diagnoserna.

Uppskattar all den hjälpen jag kan få! Tack i förhand:D

*håller tummarna att jag kan få lite hjälp nu*

Tenshi 2 – Fd. Medlem
Postad: 2 nov 2017 04:46

 Någon som kan hjälpa till?(:

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 2 nov 2017 07:40

Vänligen, bumpa inte tråden förrän det har gått minst 24 h. Se punkt 1.8 bland Pluggakutens regler. /Moderator

Regel 1.8

Det är inte tillåtet att bumpa sin tråd inom ett dygn efter att du har postat tråden.
Bumpa betyder att en tråd flyttas upp i forumet genom att skriva inlägg i tråden som är tomma eller saknar mening i sammanhanget.

Yngve 40279 – Livehjälpare
Postad: 2 nov 2017 07:41
Tenshi skrev :

 Någon som kan hjälpa till?(:

Hej och välkommen till Pluggakuten Tenshi!

Jag tror att det inte är så många här som har rätt bakgrundskunskaper för att kunna svara på frågan.

Ett annat skäl kan vara att vi inte hjälper till med inlämningsuppgifter.

Svara
Close