Pasteurs experimient med buljong
Hej
Jag håller på med en kort kurs genom vuxenutbildning på fem veckor och en av laborationerna är att utföra Pasteurs experiment och skriva en rapport.
Hittills har jag sterileras glasflaskor genom att koka dem i vatten i 15 minuter, där efter tillsatt kycklingbuljong som också kokat i 15 minuter. Ena flaskan öppen, den andra stängd. Efter 4 dagar såg jag ingen skillnad på de två, den öppna flaskan hade inte börjar bilda en bakteriekultur.
Jag testade att köra flaskorna i ugnen på 180 grader i 10 minuter och koka korken och silikonpackningen i 10 minuter, sedan tillsätta kycklingbuljongen kokad i 15 minuter. Det har gått 6 dagar utan någon märkbar skillnad mellan den förslutna och den öppna. De står ovanpå köksskåpen där de får vara ifred från katterna.
Jag börjar få slut på tid och vet inte vad det är jag gör fel, min buljong vägrar mögla!
Hur kan jag göra detta experiment med synlig skillnad mellan innehållen på kort tid?
Hej och välkommen till Pluggakuten!
Just nu borde det vara mer än vanligt med mögelsporer ute. Kanske det är för lite sporer i ditt kök? Eller så är det för lite luftcirkulation kring den öppna burken uppe på hyllan, så att sporer inte kommer in. Det brukar inte vara ett problem att få saker att mögla efter en vecka eller två.
Är det för mycket buljong/för lite vatten, blir saltkoncentrationen hög, vilket kan hindra tillväxten. Bäst bör köttbuljong fungera, men grönsaksbuljong bör fungera med lite mer tid.
Du kan testa att ställa den öppna burken utomhus, för att fånga sporer. Eller så frågar du grannen om hen kanske har en bit mögligt bröd att "låna ut", vilken du kan vifta runt vid din burk.
Har du kontrollerat så att buljongen inte innehåller konserveringsmedel?
mag1 skrev:Hej och välkommen till Pluggakuten!
Just nu borde det vara mer än vanligt med mögelsporer ute. Kanske det är för lite sporer i ditt kök? Eller så är det för lite luftcirkulation kring den öppna burken uppe på hyllan, så att sporer inte kommer in. Det brukar inte vara ett problem att få saker att mögla efter en vecka eller två.
Är det för mycket buljong/för lite vatten, blir saltkoncentrationen hög, vilket kan hindra tillväxten. Bäst bör köttbuljong fungera, men grönsaksbuljong bör fungera med lite mer tid.
Du kan testa att ställa den öppna burken utomhus, för att fånga sporer. Eller så frågar du grannen om hen kanske har en bit mögligt bröd att "låna ut", vilken du kan vifta runt vid din burk.
Tack för välkomnandet och tack för svar!
Jag och min sambo städar väldigt ofta i köket, om inte varje dag så varannan dag torkar vi av ytor med rengöringsmedel och vi dammar. Så jag kan tänka mig att det är för lite sporer i vårat kök.
I söndags lade jag en bit bröd i en plastpåse och den har legat försluten framme i rumstemperatur efter att ha legat i frysen. Ingen märkbar mögelutveckling. Men jag har inte gett upp. Flaskorna står ute på dagarna när det inte är för kallt och jag tar in dem på kvällen. Ännu inget resultat.
Buljongen är har inget konserveringsmedel och knappt nå salt. Jag följde instruktionerna på förpackningen och tillagade buljongen så som det föreslås av tillverkaren.
Låt oss säga att jag inte får något resultat innan deadline, bör jag skriva en rapport ändå om hur jag inte fick något resultat, och forma rapporten runt varför det inte skedde?
Teraeagle skrev:Har du kontrollerat så att buljongen inte innehåller konserveringsmedel?
Inget konserveringsmedel, allting ser ut att vara gjort mer eller mindre på råvaror.
Ja skriv vilket resultat du fick - det är trots allt vad din laboration resulterade i. Du får då så klart diskutera vad du tror borde ha skett, och föra ett resonemang om vad som kan ha gått fel.
Du kan även testa med ett annat fabrikat av buljong, och annan vattenkälla (om du t.ex. har egen brunn kanske det finns mineraler i vattnet som påverkar).