Pasteur
Länge trodde människan på Uralstring, d.v.s. att liv kunde uppstå från inget alls. Gör ett enklare försök likt det som Pasteur gjorde för att visa att teorin om uralstring inte stämmer. Dvs visa att liv inte kan uppstå från ingenting. Redovisningen av ditt svar ska omfatta följande:
Förklaring av ditt försök (variant av Pasteurs experiment). Ta bilder!
Beskrivning av vad du tror kommer hända (vilka typer av organismer kommer växa till i ditt försök?)
Försöket kan avbrytas när du tydligt ser skillnad på de två försöken. Det måste alltså synas en skillnad. Annars får du börja om försöket på ett annat sätt. Observera att resultatet kommer att redovisas i nästa uppdrag. Ta bilder och anteckna!
Jag har blandat mjölk och fil i en glasburk och i den andra glasburken har jag hällt i kokt mjölk och fil! men hittar ingenstans om vilka skillnader det kommer bli eller vilka typer av organismer som kommer växa
SNÄLLA HJÄLP
Kokade du filen tillsammans med mjölken i den andra burken eller tillsatte du filen efteråt?
Det finns mjölksyrabakterier i filen (det brukar stå vilken sort om du kollar på innehållsförteckningen. Lactobacillus acidophilus är vanlig.) Mjölken innehåller laktos som bakterierna kan leva av och bakterierna bildar mjölksyra som sänker pH-värdet och får proteinerna i mjölken att koagulera och bli trögflytande. Då får man fil.
Vad borde hända om du kokar filen och blandar den med mjölken?
jag är nog riktigt trög för jag vet inte, tänker att om man kokar filen så försvinner bakterier, men om du häller i mjölk så uppstår det bakterier igen eftersom bakterier kan leva på laktos ?
Det var det man trodde innan Pasteur gjorde sitt experiment. Han visade att liv inte uppstår ur tomma intet. Har du en gång dödat alla bakterier i filen (och mjölken), t.ex. genom upphettning, kommer de inte att börja leva igen. Sen kan det såklart komma in nya bakterier utifrån men det är en annan femma. Du får se till att ha locken åtskruvade.
aha så om jag kokar filen så dör alla organismer och häller jag i mjölk så händer det ingenting för det kan inte börja leva igen?
Och i den andra som inte är kokad så kommer det växa fram bakterier
jag tänker om jag kokar fil och häller i en burk med lock och häller okokt fil i en burk med lock så borde man ju se skillnad? Kan ju inte växa något i den som kokat?
Så behöver jag inte blanda in mjölk
Burk 1: Mjölk + fil, ta t.ex. 2 dl mjölk och blanda med 2 msk fil.
Burk 2: Mjölk + fil som du har kokat, t.ex. genom att blanda 2 dl mjölk med 2 msk fil som du sedan kör in i micron ett par minuter
I burk 1 kommer bakterierna i filen att föröka sig och göra fil av mjölken. I burk 2 kommer ingenting att hända.
Kom ihåg att sätta lock på burkarna så att det inte kommer in några organismer utifrån. Låt dem stå i rumstemperatur 1-2 dagar och jämför dem sedan.
Jag testade detta och gjorde precis som du sa. Dock skar sig fil och mjölkblandningen som jag kokade. Ska det vara så? Det var som att filen och mjölken delade på sig.
mattesnillett skrev:Jag testade detta och gjorde precis som du sa. Dock skar sig fil och mjölkblandningen som jag kokade. Ska det vara så? Det var som att filen och mjölken delade på sig.
Det beror troligen på att filen är sur och när pH-värdet i mjölken sänks denaturerar proteinerna, dvs mjölken skär sig. Det är troligtvis en snabbare process vid hög temperatur. Du skulle kunna testa att koka mjölk och fil separat och sedan blanda dem med varandra. Förhoppningsvis hjälper det.
Okej, tack.
Har du något tips på var jag kan läsa vidare om hur det blir trögflytande när man inte dödar bakterierna? Jag förstår inte riktigt.
Det är samma sak som sker då också egentligen. Bakterierna bildar mjölksyra (mjölksyrebakterier) vilket sänker pH och denaturerar proteinerna. Då fälls de ut ur vätskan vilket gör mjölken trögflytande, dvs man får fil. Det är också därför som fil har en mer syrlig smak än mjölk.
Teraeagle skrev:mattesnillett skrev:Jag testade detta och gjorde precis som du sa. Dock skar sig fil och mjölkblandningen som jag kokade. Ska det vara så? Det var som att filen och mjölken delade på sig.
Det beror troligen på att filen är sur och när pH-värdet i mjölken sänks denaturerar proteinerna, dvs mjölken skär sig. Det är troligtvis en snabbare process vid hög temperatur. Du skulle kunna testa att koka mjölk och fil separat och sedan blanda dem med varandra. Förhoppningsvis hjälper det.
Om filmjölk hettas upp faller en stor del av proteinerna ut ur vätskan, och vitaktiga och fluffiga "bollar" bildas i en genomskinlig vätska. Vätskan kan till och med vara lite gulaktig, eftersom den fortfarande innehåller en del proteiner och andra ämnen som kan ge den gula nyansen. Detta är ett steg som bl.a. kan används för att skapa färskost. Och detta liknar när proteiner fås att falla ut vid tillverkningen av ost från mjölk, det son kallas ystning. Då fås proteiner och fett i mjölken att klumpa ihop sig genom att enzymet löpe klyver proteinet kasein.