Pardistributionsfunktion för flytande kväve
Hej!
Figuren nedan visar distributionsfunktionen för flytande kväve. Någon som vet vad de olika topparna står för? Jag tänker att första skarpa toppen där kring 1 Å visar van der Waals-radien för N-atomen som ligger runt 1.5 Å. Men topparna som kommer sedan?
Tack på förhand!
Du ser ut att ha ett avstånd i Ångström på x-axeln, men vad är det på y-axeln?
Det ska vara g(r) och är den radiella distributionsfunktionen. Som jag förstått det visar g(r) medeldistributionen av atomer kring en annan atom. Liksom om man har en N-atom, så finns därifrån ett avstånd där sannolikheten för att hitta en grann-atom är störst, och det är första toppen i figuren (Och jag tänker att det helt enkelt är N-N?). Men vad kan då efterföljande toppar vara?
Topparna i en PDF visar hur sannolikt det är att hitta en atom i förhållande till en annan atom.
Pikkart skrev:Topparna i en PDF visar hur sannolikt det är att hitta en atom i förhållande till en annan atom.
Så första toppen kan man tolka som en andra N-atom i kväve?
Ja. Jag skulle tolka det som att densiteten minskar med avståndet. Minskar densiteten så minskar sannolikheten att du hittar en partikel.Avståndet du har på x-axeln är relativt från en viss partikel du har i vätskan.
Lustigt att den går ner till 0 vid 2 Å. Hur har du fått datan?
Ps. kollar du på sannolikheten vid 1Å så stämmer det väl överens med bindningsavståndet mellan kväveatomerna som ligger på drygt 1Å.
Pikkart skrev:Topparna i en PDF visar hur sannolikt det är att hitta en atom i förhållande till en annan atom.
Fast det kan ju inte vara en PDF om en den konvergerar mot 1?
Edit: tolkade förkortningen som probability distribution function men är kanske en annan grej i kemi
Det gjorde jag också när jag läste frågan först. Vilket som så innebär det att strukturen i materialet blir slumpartat när den går mot 1 (vanligtvis efter ett visst avstånd). Dvs. när värdet är skilt från 1 så finns en viss struktur i materialet.