pararellkoppling och seriekoppling
Hej! vad är skillnaden mellan pararellkopplade lampor och seriekopplade lampor.
Är det att pararellkopplade lampor ger energi till alla lampor med hålle under kortare tid, och serielampor delar energi mellan alla lampor och de lyser under kortare tid?
och om en lampa från seriekoppling slocknar så slocknar de andra också.
Om lampan i seriekopplingen slocknar för att den går sönder så går det ingen ström där längre, och då går det ingen ström genom någon av lamporna.
Tiden behöver man bara blanda in om man antar att lampornas livslängd är starkt beroende av energin som dom förbrukar. Det är rimligt att dom slits på något sätt och att dom slits fortare om energin är större, men det är allt man kan säga.
Så det blir klarare om vi bara pratar om energin som dom förbrukar i stället. Effekten beror av både strömmen och spänningen. Hur mycket ström som flyter beror på vilken spänning som spänningskällan ger. I parallellkoppling får alla lampor den spänning som spänningskällan ger. I seriekoppling utgör dom seriekopplade lamporna ett n gånger större motstånd (vi har n lampor), så strömmen blir n gånger mindre.
Om spänningskällan är ett (icke laddningsbart) batteri och man intresserar sig för dess livslängd, så är den kortare när det behöver leverera större effekt.
Så seriekoppling har lamporna mindre energi jämnfört med pararellkopplingen?
viktoriaa skrev:Så seriekoppling har lamporna mindre energi jämnfört med pararellkopplingen?
Ja, men.
Man kan normalt inte byta från det ena till det andra.
Det vanliga är att koppla lampor parallellt. En takarmatur för två eller tre lampor, till exempel. Däri är alla lampor anslutna på 230 volt, parallellt.
Det mest kända exemplet på seriekoppling är elljusstaken med sju små glödlampor. Dessa är då tänkt att ha en spänning på nominellt 34 volt, ungefär en sjundedel av nätspänningen. Dessa kan man absolut inte ansluta parallellt på 230 volt !