Parallellkoppling i en parallelkoppling
Hur ska man tänka om ex. spänning i en parallellkoppling i en parallellkoppling, hur får man reda på den? Kan ni förklara detta genom att förklara hyr man löser dessa uppgifterna? Kan man använda samma metod för att lösa dessa
Det brukar vara många steg för att lösa denna typen av uppgifter. Kortfattat ska du hitta ersättningsresistansen. Till exempel för parallellt kopplade resistorer gäller att
1/r=1/r1+1/r2
Vad ska jag ha ersättningsresistansrrna till, hur ska jag fortsätta därefter?
Till exempel kan du ersätta de parallellt kopplade resistorerna 88 ohm och 65 ohm med
R= 1/(1/88+1/65)
Och sedan, om jag fått en viss spänning kan vi säga över denna ersättningaresistorn i den översta frågan, hur ska jag sedan få reda på hur stor denna är över 88 ohms resistorn? Är den lika stor?
Du får ersättningsresistansen R= 1/(1/88+1/65)=37 Ohm. Sen kan du ersätta de seriekopplade resistorerna med formeln r=r1+r2.
Och hur ska det hjälpa mig?
Du får R1=65+95 och R2=37+75. Sen är det bara att räkna ut ersättningen för dessa.
För att räkna ut den totala effektutvecklingen i uppgift 986 måste man veta ersättningsresistansen för alla fem motstånden.
För att räkna ut effektutvecklingen i 88-ohmaren är det enklast att räkna ut spänningen över den i stil med uppgiften 9102.
Och ja, om du har en spänning över ersättningsresistansen för de parallellkopplade motstånden (88 och 65 ohm) så är det samma spänning över 88-ohmaren.
Tack så mkt, jag tror att jag förstår nu