5 svar
1723 visningar
parveln behöver inte mer hjälp
parveln 703 – Fd. Medlem
Postad: 19 feb 2018 18:24 Redigerad: 22 feb 2018 10:45

Parallellkoppling av batterier

Hej!

 

Håller på med ett arbete(på gymnasiet) som involverar batterier. För att kunna få till en bra rapport behöver jag hjälp med att räkna ut spänningen man får ut av batterier som är parallellkopplade. Tyvärr är det enda uppmätta värde jag har spänningen hos olika kretsar. 

 

För att kunna få till en bra rapport måste jag räkna ut teoretiska värden på spänningen och sedan jämföra det med den faktiska spänningen. Av det som står i min bok ökar spänningen till dubbelt så mycket om man kopplar två likvärdiga batterier i serie och två likvärdiga batterier i parallellkoppling ger samma spänning som ett batteri.

 

Det jag inte lyckas med att beräkna teoretiska värden på är när olika många batterier är kopplade i en krets, t ex två batterier i serier som i sin tur är parallellkopplade med ett batteri. Finns det något sätt jag kan räkna ut ett teoretiskt värde på detta om jag vet ungefär vad varje batteri har för polspänning var för sig? Kretsen är kopplad till en voltmeter.

Flyttade tråden från Fysik till Fysik/Fy2. /Smaragdalena, moderator

jolindbe 12 – Fd. Medlem
Postad: 21 feb 2018 21:20

Batterier ska inte parallellkopplas på det sätt som du föreslår, om jag förstår dig rätt. Stämmer det att du t ex vill veta vad du får för spänning över ett tvåvoltsbatteri parallellkopplat med ett envoltsbatteri? Det är en stor risk att någonting går sönder om du kopplar på det sättet.

Man kan väldigt förenklat se spänning som höjdskillnader i ett vattenflöde där batterier är vattenpumpar och motstånd är vattenfall. Ett tvåvoltsbatteri pumpar upp spänningen till "höjden" 2 V, och när den sen "rinner" genom ett motstånd kommer den ner till 0-höjd innan den går in i batteriet igen. Om du då har ett tvåvoltsbatteri parallellt med ett envoltsbatteri så kommer elektronerna som går genom det första batteriet att pumpas upp till "höjden" 2 V, men det andra batteriet får bara upp elektronerna till "höjden" 1 V. Men efter parallellkopplingen möts elektronerna igen, men de är på olika "höjd". Det funkar ju inte.

Kontenta: Parallellkoppla bara batterier om de har samma spänning. Spänningen blir då den samma, men kapaciteten (hur länge batterierna kan köras innan de tar slut) fördubblas.

parveln 703 – Fd. Medlem
Postad: 22 feb 2018 10:19

Hej, det som parallellkopplades var potatisbatterier vilket gjorde att de hade väldigt hög inre resistans. Därför gick ingenting sönder i kretsen och spänningen kunde uppmätas till ett mellanting mellan de två batteriernas spänning

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 22 feb 2018 10:50

Om du beskriver ordentligt vad det är du frågar efter, är chansen större att du får ett vettigt svar. Att det handlade om potatisbatterier är ett viktigt faktum som det hade varit bra att berätta med en gång. Vi som svarar här är duktiga på bl a fysik, men usla på tankeläsning. 

Om du "parallellkopplar" ett 2-voltsbatteri med ett 1-voltsbatteri kommer 2-voltsbatteriet att försöka ladda upp 1-voltsbatteriet baklänges, om du förstår vad jag menar. Ingen bra idé.

parveln 703 – Fd. Medlem
Postad: 22 feb 2018 12:15

Poängen när jag startade tråden för några dagar sen var att beräkna spänningen för ett idealt batteri, men sen dess har jag läst mig till att detta är omöjligt att beräkna för ideala batterier.  Trodde inte att någon skulle svara i tråden och därför förtydligoade jag det inte.

PeterÅ 842
Postad: 23 feb 2018 18:42 Redigerad: 23 feb 2018 18:44
parveln skrev :

Poängen när jag startade tråden för några dagar sen var att beräkna spänningen för ett idealt batteri, men sen dess har jag läst mig till att detta är omöjligt att beräkna för ideala batterier.  Trodde inte att någon skulle svara i tråden och därför förtydligoade jag det inte.

Varför tror du inte någon bryr sig om din fråga? 

Det är tvärt om vad du tror. Här finns massor med motiverade personer som vill hjälpa dig.

Fråga på!

Svara
Close