Para- och ferromagnetism
Hej! En fråga vad är anledningen till att ifall man sätter en ferromagneter i ett yttre magnetfält så kan den bli magnetisk fast inte en paramagnet. Jag förstår att skillnaden mellan dem är att ferromagnet är uppdelade i olika områden där varje område har atomer vars magnetfält har en viss riktning fast i en paramagnet är alla atomer slumpvis placerade. Min första tanke är att i en paramagnet så tar atomerna till stor del ut varandra vilket leder till att det inte finns ett magnetiskt fält att ändra riktning t.sk. från en ferromagnet fast vet inte ifall detta stämmer
I princip resonerar du rätt. Magnetism är svårt att förklara på djupet! I gymnasienivå nöjer man sig nog med ditt resonemang.
Ett paramagnetiskt material uppvisar bara magnetism i ett yttre magnetfält då "atomära dipoler" som normalt är slupmässigt riktade riktar in sig i fältet och en svag magnetisk egenskap uppstår. När fältet försvinner styr slumpen igen alla atomära dipoler och ingen "nettomagnetisering" kvarstår.
Ferromagneter har makroskopiska domäner i vilka atomära dipoler är riktade åt samma håll (varför det är så i vissa material kräver kvantmekanik långt över gymnasienivå för att förklara). Genom ett yttre magnetfält kan alla dessa domäner tvingas åt samma håll och man får då en kraftigare magnetism som kvarstår även efter att yttre fältet stängts av. Enkelt uttryckt så finns en växelverkan som bildar domänerna. Man kan med ett yttre fält tvinga domänerna i en viss riktning och de trivs nästan lika bra i den riktningen varför magnetiseringen kvarstår utan yttre fält.
Ett paramagnetiskt material har inte förutsättningar för att domäner ska uppstå, så endast atomära dipoler finns och de återgår till slumpmässig rikting utan yttre fält.
Fast varför ändrar då dess områden riktningen och inte de som är slumpmässigt ordnade eftersom de har ju ett magnetfält fortfarande förutom bara att de stor del tar ut varandra?
Någon som hade kunnat svara?