P-värden
Hej! Jag tycker det är svårt att förstå hur man beräknar p-värden. Vid normalfördelning så är det lättare för då kan man lättare visualisera z-värden och p-värden i grafen för normalfördelningen osv. Men nu fick jag en fråga om för-första-gångenfördelning. Själva steget P(X någonting) = p-värdet är svårt att förstå. Hur väljer man det? Jag ställde upp P(X=3) men rätt är P(X≤ 3) enligt facit. Varför är mitt fel? Varför gör man på andra sättet?
Detta är lättare att förstå. Då är p-värdet sannolikheten för vårt observerade värde givet H0, och får man en liten area långt ut i svansarna så förkastar man H0 då vårt värde är "extremt". Eller?
Du har en bra tolkning av p-värdet för normalfördelningen, men jag vill lägga till en detalj: p-värdet är sannolikheten att du, givet att H0 är sant, observerar det värdet du har observerat, eller något ännu mer extremt. Det är därför det blir att du räknar arean från ditt värdet och ut i svansarna (då svansarna är mer extrema värden)
I exemplet står att små värden anses ”extrema”. När du då räknar ut p-värdet blir det P(X<=3) eftersom små värde anses extrema, så du räknar ut sannolikheten att observera 3, eller ännu lägre värden (mer extrema).
Ock varför det är lägre värden som är intressanta är för att p är större i H1, därför skulle det behövas förre försök för att få ett först lyckat försök
Tillägg: 9 aug 2023 15:07
Stavningskontroll: ej funnen….
Okej, tillägget "eller något ännu mer extremt" ändrar ju allt! Tack så mycket för hjälpen.