1 svar
1021 visningar
sanhol019 4 – Fd. Medlem
Postad: 9 mar 2018 11:53 Redigerad: 9 mar 2018 12:07

P-värde

Man undersöka huruvida det finns en skillnad mellan åldersgrupperna när det gäller införandet av tidsbegränsning av nätanvändande. Nollhypotesen: det finns ingen skillnad mellan åldersgrupperna när det gäller införandet av tidsbegränsning av nätanvändande. 

Jag vet att p-värdet mäter sannolikheten att få ett lika eller mer extremt resultat givet att nollhypotesen är sann, samt att signifikansnivån mäter sannolikheten att man förkastar en sann nollhypotes.  I det här fallet är p-värdet lägre än signifikansnivån och man kan förkasta nollhypotesen. Dock inte nollhypotesen jag frågar om. Utan p-värdet. Om man hittar på att tabellen skulle se ut såhär istället:

Vad hade hänt med p-värdet i det här fallet? Hade p-värdet blivit mindre, det samma, eller större än 0.007? Det kanske inte ens går att avgöra? Jag tänker såhär: nollhypotesen anger att det inte finns någon skillnad mellan åldersgrupperna och införandet av tidsbegräning av nätanvändande, men i det nya resultatet ser vi ingen skillnad alls. Alltså kan vi inte förkasta nollhypotesen och därför blir p-värdet större.

SvanteR 2751
Postad: 9 mar 2018 12:01

Vad är nollhypotesen? Att barn, ungdomar och vuxna har tidsbegränsning i samma utsträckning? Eller något annat?

I så fall är det väl rätt klart att man inte kan förkasta nollhypotesen med ett sådant resultat. Alltså bör p-värdet vara högre. Det kan beräknas, men vad det blir beror på nollhypotesen och vilket statistiskt test man väljer.

Svara
Close