5 svar
74 visningar
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 9 feb 2017 07:57

Oxoaxids

(jag har inte markerat de andra som lösta då jag vill läsa vidare och fundera vidare innan jag eventuellt frågar mer på dem)

Jag tror jag förstår hur elektronegativitet och polaritet påverkar styrkan på en oxoacid. Men en bit i texten förstår jag inte alls:

"The high electronegativity of a halogen atom also weakens the conjugate base by making the electrons in the molecule less accessible to an incoming proton."

FRÅGA 1:

Jag har läst det tidigare - ju starkare syra ju svagare konjugerande bas och på samma sätt för baser. Men jag förstår inte varför?

 

FRÅGA 2: meningen ovan - hur menar det med vad som står från "by" och framåt?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 feb 2017 10:12

1. Om du har en stark syra, betyder det att den är protolyserad till 100 %. Om du löser upp HCl i vatten får du en lösning som innehåller oxoniumjoner och kloridjoner, men inte några vätekloridmolekyler. Om du löser upp t ex natriumklorid i vatten, kommer inte kloridjonerna att reagera med vattnet så att det blidas HCl-molekyler och hydroxidjoner - kloridjonen är en alldeles för svag bas för att klara av det.

Egentligen hänger det här ihop med jämvikter, men vi kan använda en lite enklare modell en stund. Tänk dig att syran HA är sådan att 10 % av molekylerna reagerar med vatten så att det blidas oxoniumjoner och negativa joner, som jag tänker kalla syratjoner. I en vattenlösning har du alltså 10 % syratjoner och 90 % syramolekyler, och lika många oxoniumjoner som syratjoner. Tänk dig att du löser upp saltet natriumsyrat i en annan bägare. Även i detta fall kommer det att bli så att det är 10 % syratjoner och 90 % syramolekyler - och då har det bildats lika många hydroxidjoner som det bildats syramolekyler.

En annan svagare syra, som vi kan kalla tyra, protolyseras bara till 1 %. En lösning av tyra kommer då att innehålla 99 % tyra, 1 % tyratjoner och ganska lite oxoniumjoner. En lösning av natriumtyrat kommer att innehålla 1 % tyratjoner, 99 % tyra och ganska mycket hydroxidjoner.

 

2. En kloratom är väldigt bra på att dra till sig elektroner från andra atomer, så den är bra på att bli en kloridjon, om den bara får chansen. En kloridjon har ädelgasstruktur, och har ingen tendens att vilja dela elektronpar med en proton. Men jag förstår inte riktigt varför den meningen finns i ett avsnitt som tydligen skall handla om oxoacids, d v s syror vars anjon består av en centralatom och ett antal syreatomer, som salpetersyra, svavelsyra och de syror som hör ihop med kloritjoner och kloratjoner.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 9 mar 2017 18:34

jag är med på första delen - att om den protolyserats till 10% så finns 90 % syra molekyler kvar, och 10% H3O+ och konjugerande bas.

men hur menar du med saltet? man löser ut en bit natriumsyrat i vatten och varför skulle det bli 10% och 90% och inte enbart 100% joner som lossnar från Na+?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 mar 2017 23:35

Även om man startar med saltet, så skall det finnas 90 % syra och 10 % "syratjoner". En svag syra "vill" till största delen vara "hel", i form av en syramolekyl.

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 10 mar 2017 08:57

du menar alltså att om man släpper i ett salt kommer det, när dess syra uppför sig som bneskrivet med 90% syramolekyler och 10% bas, att för den mängd salt som släpps i bara finnas kvar 10% basjoner - resten har plockat upp H+ och blivit syramolekyler?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 10 mar 2017 09:58

Ja, fast egentligen är det lite mer komplicerat än t ex 10 % - man använder sig av syrakonstanten för att räkna på det. Protolysgraden (alltså om det är t ex 1 eller 10 % som protolyseras) beror på syrans koncentration.

Svara
Close