3 svar
1103 visningar
plugga123 188 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2017 20:02 Redigerad: 12 apr 2017 20:35

Oxidationstal

Hej, jag har liten svårt för oxidationstal, när ett ämne oxideras eller reduceras är det på grund av ädelgasstruktur? Hur tar man reda på vad kväve i en molekylförening har för oxidationstal, är det så att man måste kunna reglerna? Eller går det att se via periodiska systemet? Jag undrar även varför ett grundämne har olika oxidationstal i olika förenningar.

Tack!


Tråd flyttad från Natur och teknik/Kemi/Välj underkategori till Natur och teknik/Kemi/Kemi 1. /Smutstvätt, moderator.

Smutstvätt 25078 – Moderator
Postad: 12 apr 2017 20:34 Redigerad: 12 apr 2017 20:34

När ett ämne oxideras förlorar det elektroner, och när ett ämne reduceras tar det upp elektroner. Mycket irriterande men så är det i alla fall. Det sker ofta när ett ämne försöker uppnå ädelgasstruktur. Det finns några fasta regler som kan vara bra att kunna, vilka du kan läsa om här. Vissa ämnen, som syre och väte (även många jonkomplex har fasta oxidationstal), har i princip alltid samma oxidationstal när de ingår i föreningar, men många andra ämnen, framförallt övergångsmetaller, kan variera i oxidationstal beroende på vilket ämne de ingår i en förening med. 


För att svara på din sista fråga kan vi ta upp två exempel, järnoxid och järnsulfat. De två föreningarna betecknas Fe2O3 och FeSO4. Syre har alltid laddningen (-2) i föreningar, vilket innebär att den totala laddningen från syret i järnoxid är (-6). Eftersom molekyler alltid har oxidationstalet noll kommer järnet att ha ett totalt oxidationstal på (+6). De två järnatomerna delar jämnt, vilket ger ett oxidationstal på (+3). I järnsulfatet har sulfatkomplexet en fast laddning à (-2). Det finns en järnatom som måste väga upp för laddningen, vilket ger järnet ett oxidationstal på (+2). Samma ämnen har ofta olika oxidationstal eftersom de ingår i föreningar med olika ämnen. För att balansera ut laddningen (annars blir det någon slags jon) måste de mjuka upp sitt grepp om olika mängder elektroner, vilket ger olika oxidationstal.

plugga123 188 – Fd. Medlem
Postad: 12 apr 2017 21:24 Redigerad: 12 apr 2017 21:26

Tack för ditt svar! Så det har inget med periodiska systemet och valenselektroner att göra? Jag menar om man inte har syre i förening hur tar man reda på oxidationstalet då?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 12 apr 2017 22:05

Om du har enatomiga joner (klorid, sulfid, nitrid... m fl) har du nytta av periodiska systemet, men har du krångligare föreningar än så räcker inte periodiska systemet till. Många atomslag (svavel, kväve, klor m fl) kan ha flera olika oxidationstal, beroende på vilken förening det är de ingår i. Att syre nästan alltid har ox,talet -II i sina föreningar och att väte brukar vara +1 i sina föreningar brukar räcka till för att få fram de flesta ox.talen.

Svara
Close