Oxidationstal kemi 1
Hej! Jag sitter och jobbar med oxidationstal och har en fråga. I en uppgift ska man skriva oxidationstal för CO2 och CH4. Jag tänkte att eftersom C har 4 valenselektroner vill den TA UPP 4 stycken, så att oxidationstalet blir -IV.
Alltså:
CO2 = -IV -II
CH4= -IV+I
Men i facit står det att CO2 har oxidationstalet +IV +I.
Jag förstår inte hur de kan ha olika trots att båda är C. Tacksam för lite hjälp.
Antalet valenselektroner spelar ingen roll når det gäller oxidationstalet. En del ämnen (t ex klor och krom) kan ha många olika oxidationstal i olika föreningar.
Summan av oxidationstalet för alla atomer i en molekyl är 0.
Syre har (nästan) alltid oxidatonstalet -II i sina föreningar.
Väte har (nästan) alltid oxidationstalet +I i sina föreningar.
Men då om vi har CO2 till exempel. Hur vet jag vad C har för oxidationstal i den föreningen? Och jag förstår inte riktigt hur + IV - II blir noll. Jag förstår att syre har oxidationstalet -II men vet inte hur jag ska tänka med kolet i CO2 och CH4.
Hur många kolatomer finns det i koldioxid? Hur många syretomer finns det i koldioxid?
En kolatom och 4 syreatomer.
lillemor skrev:En kolatom och 4 syreatomer.
Nej. Möjligen blandar du ihop det med antalet väteatomer i metan.
Oj, förlåt ja jag blandade ihop dem. CO2 - en kolatom och två syreatomer. Om oxidationstalet för syre är - II, tar jag det gånger två? För då blir det "minus fyra" och då kan jag förstå varför det ska vara + IV.
lillemor skrev:Oj, förlåt ja jag blandade ihop dem. CO2 - en kolatom och två syreatomer. Om oxidationstalet för syre är - II, tar jag det gånger två? För då blir det "minus fyra" och då kan jag förstå varför det ska vara + IV.
Ja.
Okej, tack så mycket!