Oxidationstal, atomtal, metallbindning och joniseringsenergi
Hej!
Jag har lite problem med en del saker, då jag inte finner särskilt mycket information om somliga områden.
Jag undrar; vad är oxidationstal samt atomtal, och hur kan man använda de vid namngivning och tolkning utav olika föreningar? När används dessa?
Jag vet även en del om joniseringsenergi, men förstår det inte till fullo. När är det den uppstår, varför och hur? Hur påverkar det ämnets egenskaper? (Uppkommer det då valenselektronen dras av det andra ämnet och mängden skal minimeras? Hur fungerar det?).
Sedan har jag även svårigheter med att teckna elektronformler för sammansatta joner. Jag förstår ej hur man skall göra det, och vet heller inte riktigt vad/hur en sammansatt jon är.
Jag vet att valenselektronerna blir delokaliserade vid metallbindning, och attraheras till de positiva metalljonerna, men varför uppstår metallbindningen egentligen (eventuellt pga liknande/samma elektronegativitet?). Skulle någon kunna förklara hur metallbindningen påverkar bl.a. kokpunkt, formbarhet och varför den leder ström (kan ha att göra med jonerna?).
Jag undrar även om dipoler kan binda/lösas med hjälp av dipol-dipol bindning till ämnen som har vätebindning (då jag tänker att även de i grunden är dipoler?).
Jag undrar även vad en jon-dipol-bindning är samt hur det fungerar.
Förstår att detta är många frågor, det har varit svårt att få kontakt med min lärare under distansen och samlar därför ett antal frågor även här. Tacksam för svar!
Välkommen till Pluggakuten! Gör en tråd för varje fråga, och visa hur du har tänkt själv. Jag låser den här tråden. /moderator