Oxidationstal
Jag ska skriva ut oxidationstal för följande reaktion;
CH4 + O2 -> CO2 + 2H2O
C-IIII H+IIII = 0 + O=0 -> C+II O-II = 0 + 2* H+II O-II = 0
Så. Frågan efter är vilka atomer reduceras och vilka oxideras? Så är det då syre, och väte som reducerats och kol som har oxiderat?
Du är nära nu, men det saknas en viktig detalj. Det ser ut som om du tror att väte i allmänhet har ett oxidationstal, men du ska räkna för varje atom!
I CH4 finns det fyra väteatomer, som var och en har oxidationstalet 1. Om du nu tänker likadant på H2O, vilket oxidationstal har väteatomerna där?
Väte har ox.tal +I i (nästan) alla sina föreningar, så väte oxideras eller reduceras inte i den här reaktionen.
Oxidationstal räknas alltid för var och en av atomerna. I metan har du 4 stycken väte med ox.tal +1 vardera. Molekylen är oladdad totalt. Vilket ox.tal måste kolatomen ha?
Syre i syrgas har ox.talet 0. Syre i koldioxid och i vatten har ox.talet -II.
De båda syreatomerna i koldioxid har ox.tal -II vardera. Koldioxiden som helhet har summa ox.,tal = 0. Vilket ox.tal måste kolatomen ha?
Vilket ämne har oxiderats, vilket ämne har reducerats?
Men om väte har +4 måste väl kol ha -4 för att det ska bli noll? Eller vad är det jag gjort fel? För då i h2o är ju väte +2 och syre -2 för syre är alltid -2?
Farull29 skrev :Men om väte har +4 måste väl kol ha -4 för att det ska bli noll? Eller vad är det jag gjort fel? För då i h2o är ju väte +2 och syre -2 för syre är alltid -2?
Läs det som Smaragdalena och jag skrev till dig innan en gång till. Man kan inte säga att "väte" i CH4 har oxidationstalet +4. Det som finns är fyra väteatomer som var och en har oxidationstalet 1.
När du ska jämföra oxidationstalet för H i CH4 och oxidationstalet för H i H20 måste du jämföra för en enskild atom!