Oxidationstal
Jag tänkte först att det var e. eftersom dess oxidationstal är - I ?? Rätt svar var dock d. Är det för att det är endast syreatomerna som har gett ifrån sig elektroner och då N tagit upp dem?
eddberlu skrev:Jag tänkte först att det var e. eftersom dess oxidationstal är - I ?? Rätt svar var dock d. Är det för att det är endast syreatomerna som har gett ifrån sig elektroner och då N tagit upp dem?
Nej, kvävet har inte ox.talet -1 i e. Vi har nitritjonen NO2- som har laddningen -1. Två stycken syre (som praktiskt taget alltid har ox.tal -2 i sina föreningar) blir -4 sammanlagt, så om vi kallar kvävets ox.tal för N så får vi ekvationen N-4 = -1. Vilket värde har N?
Räkna ut ox.talen för övriga färeningar på liknande sätt. H har (nästan) alltid ox.tal +1 i sina föreningar. F har ox.tal -1.
Om du behöver mer hjälp, så visa hur långt du har kommit och fråa igen.
Snabb extrafråga; Är kovalent bindning samma som att bilda ett elektronpar?
Aha så då har N + 4 för att molekylen alltid ska bli 0 eller hur? Hur vet jag om det är en molekyl eller Jon?
eddberlu skrev:Snabb extrafråga; Är kovalent bindning samma som att bilda ett elektronpar?
Ja, kovalent bindning är samma sak som elektronparbindning.
Tack, en till liten fråga, ser jag att det är en sammansatt jon på att molekylen har en laddning?
Ex a. är då inte en sammansatt jon medan d och e. är det?
eddberlu skrev:Aha så då har N + 4 för att molekylen alltid ska bli 0 eller hur? Hur vet jag om det är en molekyl eller Jon?
Nej, NO3- är en jon, inte en molekyl (molekyler är alltid oladdade). Om du löser ekvationen N-4 = -1 får du inte lösningen N = 4 utan N = ...
Ahaaa, N = 3
eddberlu skrev:Ex a. är då inte en sammansatt jon medan d och e. är det?
N2O (lustgas) är en molekyl. NH4+ (ammoniumjon) och NO2- (nitritjon) är joner.
eddberlu skrev:Ahaaa, N = 3
Ja, kväve har oxidationstalet +III i nitritjonen.
Nu när jag förstått skillnaden mellan molekyl och jon bättre; Så som du ställde upp det i inlägg #2 är så jag bör tänka?
Molekylerna har väl alltid OT 0?
Ja, molekyler är alltid oladdade så summan av alla oxidationstal i en molekyl är alltid 0.
Går det att se oxidationstal för olika atomer i någon formelbokstabell eller gäller det att memorera vissa frekvent återkommande atomer som O eller H ?
Många atomslag kan ha flera olika oxidationstal. Det är mycket enklare att lära sig beräkna OT än att memorera vilket OT varje atomslag har i varje kemisk förening. Lär dig att syre är -2 och väte är +1, och att enatomiga joner har OT = laddning så kommer du långt. Jo, att själva grundämnena (inte i föreningar alltså) har OT = 0.
Alright, amen jag hade rätt i uppgift II så känns ändå som att jag har lite koll nu! Tack!!