Oxidation och elektronegativitet
Hej!
Jag undrar om ett ämne har lättare att oxidera desto mer elektronegativt det blir? Om man t.ex. vill jämföra två ämnen och avgöra vilket av dem som är det bästa oxidationsmedlet, kan man då bara kolla på deras elektronegativitet och utifrån det ämnet som har högst värde ta reda på vilket som skulle oxidera?
Tack på förhand!
Det är bättre att titta efter i en tabell med normalpotentialer.
Smaragdalena skrev:Det är bättre att titta efter i en tabell med normalpotentialer.
Vad menas med det? Det är ingenting jag har hört om innan…
Smaragdalena skrev:
Är det samma sak som spänningsserien?
Ja, förutom att det är fler reaktioner som är med i normalpotentialtabellerna, alltså även andra än där det är en reaktion där en metallatom oxideras till en jon.
Smaragdalena skrev:Ja, förutom att det är fler reaktioner som är med i normalpotentialtabellerna, alltså även andra än där det är en reaktion där en metallatom oxideras till en jon.
Okej, men om det skulle vara så att jag inte har tillgång till den tabellen, finns det inget annat sätt man kan ta reda på vilket ämne som oxiderar/reducerar?
Om du inte har tillgång till tabellen får du väl lära dig alltihopa utantill - men det verkar som en myket ovanlig situation. Om du verkligen inte har det i din tabellsamling borde din lärare bifoga aktuella tabeller m du behöver det på ett prov.
Smaragdalena skrev:Om du inte har tillgång till tabellen får du väl lära dig alltihopa utantill - men det verkar som en myket ovanlig situation. Om du verkligen inte har det i din tabellsamling borde din lärare bifoga aktuella tabeller m du behöver det på ett prov.
Hur tolkar man en sådan tabell? Jag hittade en sån och då så står det olika normalpotentialer (V) för olika reaktioner och vad betyder dessa siffror? (dessutom så står det endast metaller i den tabellen jag hittade i min formelsamling som jag fick av min lärare...)
Hu högre positiv potential, desto ädlare. Ju högre negativ potential, desto oädlare.
Siffrorna är den potential man får om man kopplar den aktuella halvcellen mot en normalvätgaselektrod, som definitionsmässigt har potentialen 0 V.
Smaragdalena skrev:Hu högre positiv potential, desto ädlare. Ju högre negativ potential, desto oädlare.
Siffrorna är den potential man får om man kopplar den aktuella halvcellen mot en normalvätgaselektrod, som definitionsmässigt har potentialen 0 V.
Ibland så är det flera ämnen som är med i tabellen, hur tolkar man V då? Ett exempel är: PbO2 + H20 + 2e-, V = +0,34 .
Då behövs det flera reaktanter för att reaktionen skall kunna ske. Om du t ex letar reda på permanganatjonen MnO4- så finns det tre olika reaktioner med olika produkter och olika normalpotentialer beroende på om reaktionen sker i sur, basisk eller neutral vattenlösning.
Tillägg: Fast just de reaktionerna var inte med i Wikipedias tabell, sorry.
Smaragdalena skrev:Då behövs det flera reaktanter för att reaktionen skall kunna ske. Om du t ex letar reda på permanganatjonen MnO4- så finns det tre olika reaktioner med olika produkter och olika normalpotentialer beroende på om reaktionen sker i sur, basisk eller neutral vattenlösning.
Tillägg: Fast just de reaktionerna var inte med i Wikipedias tabell, sorry.
Så V = +0,34 har ingenting med ädelhet att göra i just detta sammanhang?
Nej, eftersom PbO är en kemisk förening, inte en metall, och begreppet "ädelhet" bara handlar om metaller (förutom väte, som man har lagt in som en nollpunkt).
Smaragdalena skrev:Nej, eftersom PbO är en kemisk förening, inte en metall, och begreppet "ädelhet" bara handlar om metaller (förutom väte, som man har lagt in som en nollpunkt).
Men tidigare när jag frågade hur man kunde se andra grundämnens "reaktionsförmåga" (förutom metallernas) så sade du att jag kunde kolla på normalpotentialtabellen, men det har ju också bara med metaller precis som spänningsserien...
Svenska Wikipedias normalpotentialtabell innehåller inte bara metaller, utan även t ex vatten, kväveoxid oh svavelsyra, och inget av dessa ämnen är metaller, eller hur?
Smaragdalena skrev:Svenska Wikipedias normalpotentialtabell innehåller inte bara metaller, utan även t ex vatten, kväveoxid oh svavelsyra, och inget av dessa ämnen är metaller, eller hur?
Ja men som sagt så vill jag helst inte använda mig av Wikipedia då jag ej kommer att ha tillgång till det under provet.
Det skadar väl inte att se vad det finns i Wikipedia, även om du inte kan använda dig av det just när du har prov?
Eftersom jag inte har tillgång till din formelsamling, och du inte vill ta emot den hjälp jag försöker ge dig, så kommer vi nog inte längre.
Det skadar inte att använda sig av Wikipedia men jag vill inte göra mig van vid det för att under provet vill jag inte hamna i ett tillstånd då jag inte vet hur jag ska ta reda på det på egen hand. Jag har tidigare sagt att jag endast har normalpotenialerna för metaller i min formelsamling och endast har spänningsserien. Jag förstår inte vad du menar med att jag inte vill ta emot den hjälp du försöker ge mig? Jag tar ju emot din hjälp men det hjälper mig inte så mycket och därför frågar jag om det finns ett annat sätt att ta reda på reaktionsförmågan.
Jag fick ett periodiskt system av min lärare där det står "vanliga oxidationstaltillstånd" för varje grundämne (t.ex. +/- 1 för H, -3 för K och 0 för Ne, m.m.) Är detta samma slags tal som står i normalpotentialerna?
OK, jag tolkade det kanske fel när jag trodde att du av princip inte ville titta i Wikipedia... Ursäkta! Du har naturligtvis helt rätt i att Wikipedia är värdelöst när man har prov, eftersom den inte är tillåten.
Som sagt, det är svårt för mig att försöka hitta det du behöver när jag inte kan bläddra i din formelsamling och se om det jag letar efter finns där fast under ett annat namn...
Jag fick ett periodiskt system av min lärare där det står "vanliga oxidationstal" för varje grundämne (t.ex. +/- 1 för H, -3 för K och 0 för Ne, m.m.) Är detta samma slags tal som står i normalpotentialerna?
Svårt att svara på, när jag inte vet avad det är för slags tal som står i dina normalpotentialer. Kan du lägga upp en bild?
Jag ser nu att jag råkade skriva lite fel i #19, nu kan du se ändringen. Jag märke själv nu att det inte är samma slags tal, för att i mina normalpotentialer så är talen angivna i "V", och i mitt periodiska system så är det inte V utan det står att det är oxidationstillstånd. Så det är alltså två olika saker.
Men jag undrar bara om man kan använda oxidationstillstånden för att se vilket ämne som kommer oxidera och vilket ämne som kommer reducera? Ett exempel är en reaktion mellan Cu och Al. Cu har oxidationstillståndet +2,1 och Al har oxidationstillståndet +3. Kan man med hjälp av den här informationen avgöra vilket av dessa två som kommer oxidera respektive reducera?