oxidation aldehyd till karboxylsyra
Hej!
Jag förstår inte riktigt hur boken menar med att aldehyden oxideras, vid oxidation bör inte en väteatom tas upp då? varför tillkommer det ett syre i karboxylsyran då?
Att oxidera något betyder att man ökar dess oxidationstal. I detta fall syftar man på kolatomen längst till höger. Den har oxidationstal -I i etanol, +I i etanal och +III i etansyra. Skulle man oxidera den ytterligare bildas koldioxid (och vatten) där kol har sitt maximala oxidationstal +IV.
Då förstår jag, tusen tack!
Såg att liknande kom tillbaka i kapitlet om biomolekyler, hur kan man se hur de skulle oxideras/ reduceras. Skulle aldrig kunna komma på att en syrejon ersätter väteatomen, är detta något man bör kunna utantill? eller hur tänker man?
Kol kan som sagt maximalt oxideras till +IV och så länge det har ett lägre oxidationstal kan det användas som reduktionsmedel. I glukos har kolet i aldehydgruppen oxidationstalet +I och kan alltså oxideras ytterligare. Just aldehydgrupper är ganska känsliga för oxidation och det är en sak man helt enkelt får lära sig. "Oxidationskedjan" alkohol/aldehyd/karboxylsyra är ganska vanlig och viktig inom kemin. Det är därför den tas upp i boken också.
Då hänger jag med, tack så mycket!