Över vilken temperatur kan ingen fasövergång ske när gasen komprimeras isotermt?
Frågan lyder alltså om temperaturen är högre än X kan ingen fasövergång ske när gasen komprimeras isotermt.
Jag tänkte först att det var om temperaturen är över trippelpunkten -56.4 °C (vilket är fel) och då tänkte att det är när temperaturen är högre än 31.1 °C. Men varför är det så? Omständigheterna som krävs för att en gas ska kondensera är att den kyls tillräckligt och att trycket sänks tillräckligt. Är det så enkelt att säga att man inte kan gå över den kritiska punkten för att det är den högsta temperatur man kan skilja på vätska och gas?
31,1 grader är rätt, bortom denna suddas skillnaderna mellan gas och vätska ut och man får något som kallas för superkritisk vätska. Egentligen är det ytterligare ett slags aggregationstillstånd som varken är en gas, vätska eller fast tillstånd. Tänk dig ett tillstånd där partiklarna beter sig som i en gas men med en vätskas densitet, typ.
Faslinjen till höger beskriver kokpunkten, dvs där vätska och gas står i jämvikt med varandra. Om man ritar en isoterm (ett lodrätt streck i figuren) kan man komprimera en gas till en vätska vid alla temperaturer från -56,4 till 31,1 grader. Efter 31,1 grader kommer man inte att kunna komprimera gasen till vätska och man får en superkritisk vätska. Vid ytterligare högre tryck kan det hända att den till slut övergår till fast fas (ej synligt i ditt diagram, man behöver ändra skalan på y-axeln).