3 svar
1264 visningar
Alic000 48
Postad: 7 mar 2022 20:28

Osmos rödlök

Jag har utfört denna laboration och såg skillnaden mellan dom olika sockerlösningarna men jag förstår inte hur man besvarar frågeställningen. På vilket sätt ska man veta hur mycket en rödlök innehåller genom labben.

mag1 9478
Postad: 7 mar 2022 21:28

Jag misstänker att du undrar hur du kan frågeställningen om sockerhalten i rödlökens celler.

Rent praktiskt kan du inte bestämma hur mycket socker en rödlök innehåller med beskrivningen på din instruktion. För att analysera hur mycket socker som finns i en rödlök behövs andra metoder, som är betydligt mer komplicerade.

Vad jag tror att författaren menade (men inte lyckades formulera tillräckligt klart), är att du med hjälp av de olika sockerlösningarna skall kunna se när osmos sker.

När du ser att osmos sker finns det en högre koncentration av osmotiskt aktiva ämnen utanför cellen än inuti cellen. Osmotiskt aktiva ämnen är alla typer av partiklar (joner, små och stora molekyler) som attraherar vatten. I ditt fall kommer sackarosen att attrahera vattnet i lökcellerna, och samtidigt kommer joner, proteiner och andra ämnen inuti lökcellen också attrahera vattnet i cellen. På så vis "håller" partiklarna i cellen kvar vatten, men när koncentrationen av osmotiskt aktiva ämnen utanför cellen (i detta fall sackarosen)  är högre än inuti cellen - kommer osmos ske.

Men det går omöjligt att få reda på hur hög "sockerhalten i en rödlök" är - för rödlökens celler innehåller inte speciellt mycket "socker", utan istället massvis av andra ämnen som är osmotiskt aktiva.

Det du kan se, är vid vilken koncentration av sackaros utanför cellerna som är starkare vattendragande än  koncentrationen av de osmotiskt aktiva ämnena i lökcellen - d.v.s. när den vattenattraherande kraften är högre utanför lökcellen. Så du kan svara något liknande "vid en sackaroskoncentration av X % sker osmos, så mängden osmotiskt aktiva ämnen i lökcellen mindre än X% sackaros". Och/eller nämna att med en sockerlösningskoncentration under X% sker ingen osmos, och att det då finns en högre koncentration av osmotiskt aktiva ämnen inuti lökcellen, som lyckas hålla kvar vattnet i cellerna.

Nancymatte 1
Postad: 19 mar 2022 17:02 Redigerad: 19 mar 2022 19:00

Hej kan du höra av dig till mig på Instagram [borttaget av Smutstvätt, moderator] så att vi kan jämföra våra labbrapporter eftersom jag har samma som ska vara inne imorgon 

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 19 mar 2022 17:59

Nancymatte, All hjälp på Pluggakuten ska ske i det publika forumet. Vi tänker också på våra medlemmars säkerhet. Det är därför inte tillåtet att från Pluggakuten försöka ta kontakt för läxhjälp eller annat via andra plattformar. Det går dock bra att starta en tråd där ni jämför labbrapporterna /Jonto, moderator

Svara
Close