Osmos potatis i glukos
Jag förstår inte ritkgit varför osmos sker ifall man lägger en potatis i en glukosblandning. Jag inser att det måste vara annorlunda i koncentration, men vad för ämne är det? Glukos? Och vart kommer osmos ske, ut eller in till potatisen?
Har du gjort experimentet? Det borde gå att göra hemma - det går att köpa glukos i vanliga mataffärer (när jag kollade en gång tror jag att det fanns i 5 olika smaker, så glukosen är inte ren men det spelar nog ingen roll).
Smaragdalena skrev:Har du gjort experimentet? Det borde gå att göra hemma - det går att köpa glukos i vanliga mataffärer (när jag kollade en gång tror jag att det fanns i 5 olika smaker, så glukosen är inte ren men det spelar nog ingen roll).
Vi gjorde labben för länge sedan, då har jag för mig att vattnet flödade ut. Men nu sitter jag här ett år senare och minns knappt något. Jag har för mig att genom osmos rör sig vattnet utåt. Men vilket ämne är det man jämför med koncentrationsgradienten?
Man jämför med alla lösa ämmen. Har du koll på lite basic vad osmos innebär?
På engelska wiki står det:
Osmotic pressure is a colligative property, meaning that the osmotic pressure depends on the molar concentration of the solute but not on its identity.
yup vet vad osmos är, men när du exempelvis har potatisen i en natrium lösning jämför du ju koncentrationen av natrium? Finns det inte något sådant med glukos?
Du menar natriumklorid, salt?
Ja, i vattnet utanför potatisen finns ju inga andra lösta ämnen. Om du vill kan du blanda både salt och glukos i samma experiement. Dock kan jag avslöja att salt bidrar dubbelt så mycket som glukos (per mol) eftersom man strikt räknar antal lösta partiklar.
Qetsiyah skrev:Du menar natriumklorid, salt?
Ja, i vattnet utanför potatisen finns ju inga andra lösta ämnen. Om du vill kan du blanda både salt och glukos i samma experiement. Dock kan jag avslöja att salt bidrar dubbelt så mycket som glukos (per mol) eftersom man strikt räknar antal lösta partiklar.
Insåg precis hur dåligt formulerad min fråga var. Det ska vara sackaros och inte glukos. Sedan ska frågan vara finns det någon allmän koncentrationskillnad som jag ska vara medveten om? Det finns ju en för natriumklorid, den är runt 0,9% har jag för mig för vanliga celler?
Det där har jag inte koll på, alltså hur stor koncentrationen av olika ämnen är i cellen.
"Allmän koncentrationsskillnad" vet jag inte vad det betyder... Det beror såklart på vad för koncentration som finns utanför cellen
Finns det en högre koncentration av osmotisk aktiva partiklar (joner, kolhydrater etcetera) på ena sidan av ett semipermiabelt membran (i detta fall har alla dina potatisceller) kommer vattnet att dras till den sida som har högre mängd osmotiskt aktiva partiklar - tills en utjämning skett.
Du kanske vet koncentrationen av sackarosen i vätskan (mängd socker tillsatt, dess molmassa och volymen på vätskan)?
Gällande 0,9% NaCl, vilket är fysiologisk koksaltlösning, så har den isoton (d.v.s samma tonicitet) som våra kroppsvätskor - den ger inte upphov till osmos. Din potatis har å andra sidan andra celler...
mag1 skrev:Finns det en högre koncentration av osmotisk aktiva partiklar (joner, kolhydrater etcetera) på ena sidan av ett semipermiabelt membran (i detta fall har alla dina potatisceller) kommer vattnet att dras till den sida som har högre mängd osmotiskt aktiva partiklar - tills en utjämning skett.
Du kanske vet koncentrationen av sackarosen i vätskan (mängd socker tillsatt, dess molmassa och volymen på vätskan)?
Gällande 0,9% NaCl, vilket är fysiologisk koksaltlösning, så har den isoton (d.v.s samma tonicitet) som våra kroppsvätskor - den ger inte upphov till osmos. Din potatis har å andra sidan andra celler...
Min lärare sa att det var en koncentration runt 0,9% natriumklorid i celler, hon har säkert fel. Men det var 10% sackaros lösning.
Om 0.9% är isoton, och inte ger upphov till osmos, varför tror du inte att det är motsvarande tonicitet i cellerna? Skulle cellens tonicitet vara högre eller lägre skulle ju osmos ske.
I cellen är det dock inte 0.9 % NaCl, men cellens cytoplasma har en tonicitet motsvarande 0.9 % NaCl (men det är en annan sammansättning av osmotiskt aktiva partiklar, salter, proteiner med mera). Så sett ur osmossynpunkt är 0.9% NaCl utanför cellen en isoton lösning, d.v.s. lösningens osmolaritet är densamma som inne i cellen.
Oj, det var baserat på det du skrev innan. (Läste inte jätte noga och trodde att du skrev att tonaciteten inte var för 0,9 natriumklorid) Så det du säger är att man bara ska jämföra innuti och utanför och det förstår jag. Men jag har ju inte riktigt någon ursprungspunkt att jämföra med sackarosen. Ska jag bara göra ett antagande att det är högre utanför?
Baserat på hur potatisen och dess celler påverkas (om de sväller eller krymper) kan du se om osmos sker, och åt vilket håll vattnet flödar.
Sedan borde det väl inte vara så mycket sackaros i potatisens celler, den främsta lagringsformen av kolhydrater i potatis är stärkelse.