Osmos labb
hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3 4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp
patte69 skrev:hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3 4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp
Vad tror du hände i de olika fallen? Tänk på att labben handlar om osmos! Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten blev hårdare? Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten krympte och blev sladdrig?
Smaragdalena skrev:patte69 skrev:hej, jag har gjort labben om osmos i Bio2, tre bägare med potatisstavar i bägare 1 inget bägare 2, 1 tsk salt och bägare 3 4 tsk salt. Har fått fram resultatet den i bägare 1 utan salt blev hårdare inget mer, bägare 2 blev mjuk och krympt men bägare 3 blev svart (?) och krympts och skall skriva varför det blev som det blev men har helt fastnat nu när jag skriver diskussionen, skulle uppskatta jättemycket om jag kunde få hjälp
Vad tror du hände i de olika fallen? Tänk på att labben handlar om osmos! Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten blev hårdare? Går vattnet in i cellerna eller ut ur cellerna om potatisbiten krympte och blev sladdrig?
Den gick antagligen in i potatisen som blev hård tanke på det med koncentrationen av salt är så låg att den flödar in eller tänker jag fel? och den flödade ut alltså skrumpnade den för saltet va högre
Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".
Smaragdalena skrev:Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".
Men varför blev potatisen svart? Tycker det verkar lite ologiskt eller va det för mycket salt för den så alla celler dog eller något?
Smaragdalena skrev:Du verkar tänka rätt. Koncentrationen av salt i själva potatisen verkar alltså ligga mellan 0 och "1 tsk salt/bägare".
tack för hjälp föresten :)