5 svar
36 visningar
enpersonsomsugerpåmatte behöver inte mer hjälp
enpersonsomsugerpåmatte 150
Postad: 28 jan 11:29

Osmos i potatis

Hej, 

Vi gör ett experiment i skolan och jag förstår verkligen ingenting av det vi gör. 

Så, vi ska undersöka osmos genom att gräva en grop i en potatis och fylla den med salt. Efter en timme fylldes gropen med vätska? Kan bifoga bilder så att ni ser vad jag menar. Jag skulle uppskatta om någon ville förklara vad som har hänt och hur detta är osmos? Tack! 

mag1 9768
Postad: 28 jan 11:34

För att dra slutsatser om vad som skett under ditt experiment, behöver du ha koll på vad som sker vid osmos. Kanske bäst att börja med det - att beskriva vad som sker vid osmos, när det finns massvis med salt utanför (som på din bild), och jämföra med när det finns väldigt lite salt utanför.

enpersonsomsugerpåmatte 150
Postad: 28 jan 11:37
mag1 skrev:

För att dra slutsatser om vad som skett under ditt experiment, behöver du ha koll på vad som sker vid osmos. Kanske bäst att börja med det - att beskriva vad som sker vid osmos, när det finns massvis med salt utanför (som på din bild), och jämföra med när det finns väldigt lite salt utanför.

Osmos är vattnets diffusion över ett membran. Är saltet en hyperton lösning och det är därför som vattnet tränger ut???

mag1 9768
Postad: 28 jan 17:03

Du är inne på rätt spår. Saltet i sig är inte en lösning (det är kristaller av salt du använt, så fasen är "fast"), men lite vätska kommer från potatisen efter att du skurit ut en bit. Och i denna vätska löser sig en del av salten, så mycket som går. Och det bildar en hyperton saltlösning med saltkristaller i. Och denna lösning ger upphov till osmos - och mer vätska dras ut från cellerna till gropen med salt i. Och då kan mer salt lösa sig, och osmosen fortsätter.

Fanns det något kvar av saltet i gropen, eller löste sig allt av saltkristallerna?

Provade du att smaka på vätskan, i så fall hur smakade den? (det är ju mat du använt så det är okej att smaka, men stoppa saker i munnen brukar inte vara en bra idé vid laborationer)

Och om du tog bort en del av vätskan, och det fanns salt kvar i botten av gropen - dök det upp mer vätska efter ett tag?

enpersonsomsugerpåmatte 150
Postad: 28 jan 19:32
mag1 skrev:

Du är inne på rätt spår. Saltet i sig är inte en lösning (det är kristaller av salt du använt, så fasen är "fast"), men lite vätska kommer från potatisen efter att du skurit ut en bit. Och i denna vätska löser sig en del av salten, så mycket som går. Och det bildar en hyperton saltlösning med saltkristaller i. Och denna lösning ger upphov till osmos - och mer vätska dras ut från cellerna till gropen med salt i. Och då kan mer salt lösa sig, och osmosen fortsätter.

Fanns det något kvar av saltet i gropen, eller löste sig allt av saltkristallerna?

Provade du att smaka på vätskan, i så fall hur smakade den? (det är ju mat du använt så det är okej att smaka, men stoppa saker i munnen brukar inte vara en bra idé vid laborationer)

Och om du tog bort en del av vätskan, och det fanns salt kvar i botten av gropen - dök det upp mer vätska efter ett tag?

Tack så mycket för förklaringen! 

Allt löste sig av saltkristallerna, av det jag minns. Labben gjordes för en vecka sedan, så de andra sakerna gjorde jag inte :) 

mag1 9768
Postad: 28 jan 22:35

För all del! Jag misstänkte att du redan var klar med laborationen, men kul att det hjälpte.

Svara
Close