Osmos i potatis
Hur kommer det sig att potatisen tappar färg när den har varit i stark saltlösning.
Labben som gjordes gick ut på att vi satte potatisar i olika saltlösningar och utifrån det ska det diskuteras varför potatisen växte eller blev mindre och om den tappade färg.
Potatisen tappar färg när den är i en stark saltlösning på grund av osmotiska processer. Osmos är processen där vatten flyter från en lösning med lägre saltkoncentration till en lösning med högre saltkoncentration. När potatisen är i en stark saltlösning försöker den att balansera saltkoncentrationen genom att låta vatten lämna cellen. När vattnet lämnar cellen tappar den färg, eftersom det är vatten som håller pigmenten i cellerna. När vattnet lämnar cellen, tappar pigmenten och detta leder till att potatisen tappar färg.
hogerkemisten skrev:Potatisen tappar färg när den är i en stark saltlösning på grund av osmotiska processer. Osmos är processen där vatten flyter från en lösning med lägre saltkoncentration till en lösning med högre saltkoncentration. När potatisen är i en stark saltlösning försöker den att balansera saltkoncentrationen genom att låta vatten lämna cellen. När vattnet lämnar cellen tappar den färg, eftersom det är vatten som håller pigmenten i cellerna. När vattnet lämnar cellen, tappar pigmenten och detta leder till att potatisen tappar färg.
Menar du att anledningen till att potatisen tappar färgen, är p.g.a. att pigment försvinner?