Osmos i potatis
Hej!
Jag gjorde en laboration som handlar om osmos, där jag har gröpte ur en potatis, gjorde en ingångsöppning och fyllde på med rörsocker i den. Jag placerade potatisen i en skål och fyllde den med vatten. Efter ett dygn hade sockret ''smält'' och blivit till flytande form.
Jag vet sedan innan vad osmos betyder, d.v.s hur många partiklar det är på vardera sidan om mebranet, men vad kan jag dra för slutsats i detta fall till varför sockret blev flytande? Är det för att det var mer partiklar i vattnet och färre i rörsockret? Tacksam för hjälp!
Nej, sockret smälte inte - det gör inte socker vid rumstemperatur - utan det blev en vattenlösning av socker. Med tanke på att du vet att det handlar om osmos - kommer du vidare härifrån?
Jag vet inte riktigt om jag kommer vidare.. :/
Eftersom det blivit en vattenlösning av socker tänker jag att det isåfall måste bero på att sockret har en högre partikelkoncentration än vattnet ''utanför'' potatisen (alltså vattnet där potatisen flyter), och på grund av detta ville vattnet utanför potatisen ta sig in i rörsockret för att jämna ut koncentrationen? Kanske är helt ute och cyklar menmen
Du har tre nivåer på partikelkoncentration (olika partiklar i de olika lösningarna): en stark sockerlösning, en lagom lösning inuti cellerna och rent vatten utanför, om jag har fattat din laboration korrekt.
Okej! Kan man dock säga att den starka sockerlösningen har den högsta partikelkoncentrationen av de alla?
Isaak skrev:Okej! Kan man dock säga att den starka sockerlösningen har den högsta partikelkoncentrationen av de alla?
Det bör man kunna räkna på / slå upp. Jag är lite osäker på vad det finns i en potatiscell, och i vilka koncentrationer.
Okej!
Har du någon ledtråd till varför den starka sockerlösningen blir till en vattenlösning av socker?
Först har du fast socker i "potatisgropen", eller hur? Rent slumpmässigt kommer det att läcka in lite vatten dit från potatisen, och då blir det en mättad sockerlösning. Är du med hit?
Ja, jag är med! :)
Så strax efter start har du en mättad sockerlösning i gropen. Denna lösning "vill" gärna späda ut sig genom att dra åt sig vatten genom cellväggen.
Ok, så anledningen till varför rörsockret blir till vattenlösning av socker beror på att den vill späda ut sig genom att dra åt sig vatten genom cellväggen?
Ja, och eftersom lösningen inuti cellen är "starkare" än vattnet utanför, så kommer den också att dra till sig vattenmolekyler tvärsigenom cellväggen.
Tack så mycket, nu förstår jag! :)