Osmos
Jag skriver om osmos och hur det påverkas av tid och lösning. Vet någon vad/hur det är som påverkar utseende, konsistens och massa?
Nu råkar jag ha läst en av dina andra trådar, men för någon som inte gjort det, eller genomfört precis samma laboration är det svårt att svara på din fråga.
Du behöver ge mer information om vad du gjort, vad som skett o.s.v., för att kunna få svar.
Nu kanske jag redan kommit på svaret här, men en annan fråga hade varit om det osmotiska trycket. Det borde ju vara samma för 10 % socker som 10 % NaCl, men i mitt försök blev det inte i närheten av samma procentuella förändring. Hur ska jag förklara det?
Hur många mol är 10 g socker? Hur många mol är 10 g NaCl? Hur många mol partiklar bildas det om man löser upp 1 mol socker i vatten? Hur många mol partiklar bildas det om man löser upp 1 mol koksalt (NaCl) i vatten?
Vet inte, jag håller på med biologi och då är inte molaritet något vi pratat i det här sammanhanget.
Du kan inte lära dig särskilt mycket biologi utan att kunna kemi. De kemiska sanningarna gäller även i den biologiska världen. Att ett salt löses upp till joner, men att en molekyl inte sönderdelas, hör till det man måste komma ihåg från kemin, liksom att olika ämnen har olika molmassor.
Det är skillnad på ämnenas kemiska egenskaper. Det är därför även skillnad på ämnenas förmåga att attrahera vatten, vilket tillsammans gör att olika ämnen har olika stor effekt på osmolariteten. Effekten på det osmotiska trycket, är inte direkt kopplat till ämnets koncentration i %.
Och en koncentration i % (viktvolymprocent misstänker jag) innebär inte att båda ämnena har samma partikelkoncentrationen (antalet mol), vilket (nog) var anledningen till att Smaragdalena föreslog att du skulle ta reda på partikelkoncentrationen.