Osmos
tjenare, jag gjorde en labb idag där vi sänkte ner potatisbitar i sockerlösningar av olika koncentration. Nu ska jag bestämma koncentrationen i potatisen. Jag är inte helt säker men om jag sänkte ned en 0,70g-potatisbit i 0,3M sockerlösning, och potatisbiten väger lika mycket (0,70g) när jag tar upp den från lösningen efter ca. 15 min, så borde väl det betyda att sockerlösningen är isoton? Då är koncentrationen i lösningen lika med koncentrationen inne i potatisen, dvs 0,3M?
Ja, om man räknar på antalet partiklar. Det motsvarar alltså NaCl med koncentrationen 0,15 M eftersom det blir 2 mol joner av 1 mol NaCl.
Säger man att "sackaroslösningen är isoton relativt cytoplasman i potatiscellen" eller "sackaroslösningen är isoton relativt cellsaften i potatiscellen"?
Cellsaften, eller cellsaftrummet, är vätskan i en av växtcellens organeller - vakuolen. Vakuolens är cytoplasmans osmolaritet kan vara lika, d.v.s. isotona. Men toniciteten kan i växtceller skilja sig mellan cytoplasman och vakuolen (vid hyopton omgivning tar vakuolen upp extra vatten, sväller och utövar ett tryck mot cellväggen - det är så turgur uppstår).
Jämförelsen mot cytoplasman eller cellen som helhet kan du göra, men att jämföra med vakuolen blir lite knepigare. Du kan dock påstå att lösningen är isoton mot både cytoplasman och vakuolen om du vill, med motivationen att annars skulle vätska diffundera ut (massan minskar). Det är lite knepigare då en hypoton lösning inte behöver leda till ett upptag av vatten genom osmos, då vakuolen redan kan vara fylld (det går m.a.o. inte att fylla på den mer, och cellväggen håller emot).
Tack för utförligt svar!
Bara en grej, jag sökte upp osmolaritet och khan academy säger att osmolaritet är det totala antalet lösta partiklar per liter lösning. När min sackaroslösning är isoton relativt potatiscellens cytoplasma, betyder det att sackaroskoncentrationen i lösningen är lika stor som den totala koncentrationen av lösta partiklar i cytoplasman?
För all del!
Nej det inte koncentrationen som avgör. Utan det är mängden osmotiskt aktiva ämnen, vilket kan låta lite kryptiskt. Alla ämnen har inte samma osmolaritet, vissa har mindre vattenattraherande förmåga, och andra har mycket högre vattenattraherande förmåga. Det är vattenattraherandet/bindandet som ger osmolariten. Så det beror inte bara på ämnets/partikelns koncentration, även om den så klart bidrar.
T.ex. en natriumjon kan interagera med 4-8 vattenmolekyler, jämfört med en glukosmolekyl som kan interagera med 17 vattenmolekyler, och en stärkelsemolekyl (som kan bestå av tusentals glukosmolekyler) kan interagera med tusentals vattenmolekyler. Och proteinmolekyler som också är stora, där varje molekyl binder massor av vattenmolekyler.
Därför brukar det beskrivas som att osmolariteten är summan av alla osmotiskt aktiva ämnen. Och osmolariteten beror på ämnenas förmåga att attrahera/binda vatten, och ämnenas respektive koncentration).
Men du kan säga att sackaroskoncentrationens osmolaritet är densamma som toniciteten i potatisens celler. I potatiscellerna finns salter, proteiner, kolhydrater m.m. som tillsammans ger potatisens osmolaritet.
Men du kan säga att sackaroskoncentrationens osmolaritet är densamma som toniciteten i potatisens celler. I potatiscellerna finns salter, proteiner, kolhydrater m.m. som tillsammans ger potatisens osmolaritet.
Jaha, jag tror jag vet vart jag hamnade fel. Att 0,3M-sackaroslösningen är isoton relativt potatiscellens cytoplasma betyder inte att sackaroskoncentrationen i cytoplasman är 0,3M. Det betyder egentligen att cytoplasmans koncentration av osmotiskt aktiva ämnen är 0,3M? Alltså kan man inte säkert veta cytoplasmans koncentration av just sackaros?
theg0d321 skrev:Men du kan säga att sackaroskoncentrationens osmolaritet är densamma som toniciteten i potatisens celler. I potatiscellerna finns salter, proteiner, kolhydrater m.m. som tillsammans ger potatisens osmolaritet.
Jaha, jag tror jag vet vart jag hamnade fel. Att 0,3M-sackaroslösningen är isoton relativt potatiscellens cytoplasma betyder inte att sackaroskoncentrationen i cytoplasman är 0,3M.
Precis, sackaroskoncentrationen är inte lika.
Det betyder egentligen att cytoplasmans koncentration av osmotiskt aktiva ämnen är 0,3M? Alltså kan man inte säkert veta cytoplasmans koncentration av just sackaros?
Precis (igen), mängden osmotiskt aktiva ämnen i cellens cytoplasma (hela cellen faktiskt) har en osmolaritet motsvarande 0.3 M sackaros.
Jag valde att inte skriva "koncentration" utan "mängden" istället, just därför att koncentrationen endast är en del av osmolariteten - den andra delen är hur väl det specifika ämnet binder vatten. Därför används generellt det lite mindre precisa "mängd".
Koncentrationen av sackaros i potatisen är väldigt låg, andra former av kolhydrater dominerar, f.f.a. stärkelse (som bekant utgör den främsta lagringsformen av kolhydrater). I Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas sammanställningar för näringsämnen i många livsmedel, bl.a. sackaros:
https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/230?sokord=potatis&soktyp=1&kategoriId=
Nu känns allt glasklart. Tack så ofantligt mycket :)