osmos
Jag har gjort ett experiment bio 2 som jag har en fråga om. Det handlar om potatisbitar i olika lösningar. A( kranvatten) B (0.9 Nacl saltlösninsg) 0ch mättad saltlösning.
I kranvatten blev potatisen hård och större
i mättad saltlösning mindre och böjbar
i 0,9 Nacl krympts lite och blev lite böjbar
Enligt fakta så är (0.9 Nacl saltlösninsg) isotonisk lösning vilket gör att formen inte ska förändras. Känns att jag gör något fel och har gjort exmperment ett par gånger men får samma resultat varje gång.
Utan att du visar precis hur du gjorde din 0,9 NaCl lösning går det inte att utesluta att något blev fel med din uträkning eller blandande. Kan du visa hur du gjorde detta kanske vi kan eliminera detta som orsak till att formen förändrades (glöm inte enheterna!).
Vid isoton lösning strömmar lika mycket vatten in som ut ur cellerna, så det borde inte synas någon skillnad.
I A häller du 50 ml av en 0,9 % saltlösning (lös 1 tsk koksalt i 500 ml vatten).
Så här står det i utförandet.
Använde du ett tsk-mått eller hade du en vanlig tesked?
Hej!
tsk mått. Och gjorde det ett par gånger då i alla gånger fick jag att potatisbiten blev mjuk och bjöbar.
hoho98 skrev:I A häller du 50 ml av en 0,9 % saltlösning (lös 1 tsk koksalt i 500 ml vatten).
Så här står det i utförandet.
Okej, eftersom du använt en volym istället för massa, kan det bero på densiteten i ditt koksalt. I instruktionen antas att densiteten är precis 0,9 g/cm3 (5 cm3, ger då 4,5g delat på 500 ml => 0.9% viktprocent).
Men det finns ju olika sorters bordssalt (finmalet, grovkornigt, flingsalt) - och densiteten för dessa är lite olika (jämför med hur stora saltkornen är och hur kompakt de kan packas). Så ditt val av bordssalt kan ha påverkat koncentrationen av din saltlösning (som inte verkar vara isoton, utan snarare hyperto d.v.s högre än 0,9%).
Vilket salt använde du, finmalet/grovt etcetera? Var måttet precis, eller lite rågat?
Jag använde finkornigt salt som har ( falksalt märke).
Jag försökte göra mått prices alltså 500 ml och en tsk koksalt mått.