Osmos
Hej!
Osmos är ju när vattnet diffunderar in/ut ur celler för att koncentrationen av lösta ämnen ska vara lika på insidan och utsidan av cellen. Det jag undrar är om vattnet gör skillnad på joner och joner, alltså att det "bryr sig om" att t ex K+ är mer inne i cellen än utanför, eller om vattnet bara bryr sig om den totala jonkoncentrationen?
Alltså, syftar osmos till att antalet joner (av olika slag) ska vara samma utanför och innanför cellen, eller syftar den till att alla jonvarianter ska vara samma innanför och utanför cellen, alltså lika många K+ inne/ute, lika många Na+ inne/ute osv?
Det syftar på enskilda jonkoncentrationer, dvs hur många kalium resp natrium det finns inne/ute.
Tips att kolla på: (3 min)
DuckD25 skrev:Det syftar på enskilda jonkoncentrationer, dvs hur många kalium resp natrium det finns inne/ute.
Tips att kolla på: (3 min)
Men hur kan det stämma? Låt säga att det skulle vara alldeles för mycket kalium utanför cellen men samtidigt alldeles för lite natrium utanför den? Hur ska vattnet kunna avgöra om det ska stanna för att späda ut kalium eller försvinna för att öka koncentrationen natrium? Det går ju inte ihop?
DuckD25 skrev:Det syftar på enskilda jonkoncentrationer, dvs hur många kalium resp natrium det finns inne/ute.
Det här är fel, osmos handlar om hur många partiklar det är på vardera sidan om membranet. Oman har en NaCl-lösning med koncentrationen 1 mol/dm3 på vänstersidan och en sockerlösning med koncentrationen 1 mol/dm3 på högersidan, kommer vattnet att gå åt vänster eftersom det finns 2 mol partiklar/dm3 i saltlösningen, så det är saltlösningen som behöver spädas ut.