Orsaker till demokratiskt motstånd i Europa 1800-1900 talet
Hej!
Jag har svårt att konkret komma fram till varför det fanns ett motstånd mot demokratin i Europa och Sverige mellan ca 1800-1900 talet. Det jag vet definitivt är att många konservativa ville inskränka människors rättigheter och möjligheter, då dessa ofta även tillhörde det gamla prästerskapet eller adeln. Samt att kejsare, tsarer, kungar och andra styrande i Europa inte ville ge allmänheten något att säga till om, och att dessa fick tillbaka mycket av sin makt efter Wienkongressen. Vad finns egentligen för mer motstånd? Jag funderar lite kring hur nationalismen hade för påverkat på demokratin i Europa? Jag vet att nationalismen växte sig stark efter franska revolutionen och Napoleon, men vad hade det för påverkan av demokratin i negativ riktning? Och vad fanns det för motstånd mot demokratin på svensk mark?
Tacksam för svar.
Motstånd mot demokrati var inget nytt för 1800-talet. Däremot väcktes liberala tankar om maktdelning och liknande under upplysningen på 1700-talet. Frågan bör vara varför dessa röster inte märktes lika tydligt under 1800-talet. Det har säkert delvis att göra med franska revolutionen där folkliga uppror ledde till Napoleon, storkrig och ett Europa i kaos. Vid Wienkrongressen valde man sedan att återställa merparten av Europa som det såg ut innan Napoleon.
Sen har romantiken och nationalismen säkert haft ett stort kulturellt inflytande över hur människorna såg på demokrati. Visserligen till stor del efter upplysningskaoset i Frankrike och delvis även i USA med frihetskriget om man ser det ur ett brittiskt perspektiv. Sen hade väl upplysningen börjat betraktas som väldigt stel och tråkig och det blev mer modernt med det traditionella i romantisk anda. Man ville ha starka ledare som kunde ena folket och skapa nationalstater enligt nationalistiska idéer.
Tack för svar!
Kan Smaragdalena utveckla sitt svar? Vad var det för system?
Insåg att vi pratade om tvåkammarriksdagen. Tack för input!