organsik kemi
Behöver hjälp för att förstå varför kokpunkten ökar ju fler kloratomer det är som binds med metan molekylen.
Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Smaragdalena skrev:Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Det måste vara van der waals bindningar, eller?
Men jag är osäker om det har någonting med elektronegativiteten mellan klor och väte
emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Det måste vara van der waals bindningar, eller?
Det stämmer.
Men jag är osäker om det har någonting med elektronegativiteten mellan klor och väte
Nej - styrkan hos vdW-bindningar beror på molekylens area.
Smaragdalena skrev:emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Det måste vara van der waals bindningar, eller?
Det stämmer.
Men jag är osäker om det har någonting med elektronegativiteten mellan klor och väte
Nej - styrkan hos vdW-bindningar beror på molekylens area.
Så alltså pågrund av att kloratomerna är större än väte atomer blir molekyler större, och att detta leder till mer kotaktyta mellan molekylerna som gör att det blir högre kokpunkt?
Oj, jag såg fel på uppgiften. Jag svarade på något som jag trodde stod där, inte det som var där. Glöm det jag skrivit.
emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Det måste vara van der waals bindningar, eller?
Det stämmer.
Men jag är osäker om det har någonting med elektronegativiteten mellan klor och väte
Nej - styrkan hos vdW-bindningar beror på molekylens area.
Så alltså pågrund av att kloratomerna är större än väte atomer blir molekyler större, och att detta leder till mer kotaktyta mellan molekylerna som gör att det blir högre kokpunkt?
Ja ytan hos molekylerna påverkar detta, och det gör även massan. Kloratomen är både mycket större än väteatomen och mycket tyngre (atomassa för väte är ca 1, och ca 35 för klor).
När antalet kloratomer ökar blir ämnet mer massivt (från CH3Cl => CCl4), så det går åt mer energi att få de mer massiva molekylerna att dunsta. Samtidigt kommer den större volymen ge en större yta att bilda van der Waals interaktionerna, vilket kommer att göra van der Waals interaktionerna starkare, då styrkan av dessa är ytberoende (precis som Smaragdalena var inne på i sitt svar).
mag1 skrev:emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:emohmar01 skrev:Smaragdalena skrev:Vad är det för sorts bindningar mellan de olika molekylerna?
Det måste vara van der waals bindningar, eller?
Det stämmer.
Men jag är osäker om det har någonting med elektronegativiteten mellan klor och väte
Nej - styrkan hos vdW-bindningar beror på molekylens area.
Så alltså pågrund av att kloratomerna är större än väte atomer blir molekyler större, och att detta leder till mer kotaktyta mellan molekylerna som gör att det blir högre kokpunkt?
Ja ytan hos molekylerna påverkar detta, och det gör även massan. Kloratomen är både mycket större än väteatomen och mycket tyngre (atomassa för väte är ca 1, och ca 35 för klor).
När antalet kloratomer ökar blir ämnet mer massivt (från CH3Cl => CCl4), så det går åt mer energi att få de mer massiva molekylerna att dunsta. Samtidigt kommer den större volymen ge en större yta att bilda van der Waals interaktionerna, vilket kommer att göra van der Waals interaktionerna starkare, då styrkan av dessa är ytberoende (precis som Smaragdalena var inne på i sitt svar).
ahaa då fattar jag, tack så mycket!!