Organiska syror, alkoholer och estrar
Hej
Vi ska snart ha prov i organisk kemi och jag har några frågor angående organiska syror.
Hur kan en organisk syra vara en syra om den har OH i sin molekylformel? Det är ju baser som har OH.
Kan man inte säga att alla karboxylsyror är alkoholer? De har ju en OH grupp?
Och vad exakt är en ester. Det som jag har lärt mig är att när man blandar en alkohol med en karboxylsyra bildas ester. Men vad är det? Har det någon specifik atomgrupp eller egenskap förutom att de har en väldigt specifik smak och doft?
Alla ämnen som innehåller OH-grupper är inte baser. Karboxylsyrorna är just syror, medan t ex socker är pH-neutralt. Det som gäller för basiska ämnen är att de bildar OH- joner vid kontakt med vatten; de måste inte nödvändigtvis innehålla OH-grupper själva (och när de väl gör det är det oftast salter där OH- jonen ingår, såsom NaOH och KOH).
En alkohol innehåller en kolvätekedja och OH-grupper. Karboxylsyror innehåller även extra syreatomer.
Estrar är en typ av förening som bildas genom en reaktion mellan en alkohol och en syra. Den typen av reaktion brukar kallas ”kondensationsreaktion”. Estrar måste inte ha kraftiga dofter och smaker, även om det är vanligt. Fett är ett exempel på en relativt luktfri ester som bildas från alkoholen glycerol och organiska fettsyror.
Det som finns i basiska lösningar är hydroxidjoner . Det är negativt laddade joner. Det som finns i organiska syror är karboxylgruppen , som sitter ihop med resten av molekylen. Vätejonen i karboxylgruppen kan ganska lätt lossna och reagera med en vattenmolekyl, så att det bildas en oxoniumjon (den jon som finns i alla sura vattenlösningar) och en negativt laddad jon.
En alkohol innehåller en OH-grupp som sitter på en kolatom som inte är dubbelbunden till en syreatom. Det innebär att karboxylsyrorna är diskvalificerade som alkoholer.
En ester är en syra där man (kan man tänka sig) har bytt ut vätet i karboxylgruppen mot en kolvätekedja.
Jag har en annan fråga som också handlar om kol, kan en kolatom ha fyrtelbindnig (binda med fyra elektronpar)? En kolatom har ju fyra valenselektroner så få borde väl en kolatom kunna binda fyra par med t.ex en annan kolatom?
En kolatom kan bilda fyra enkelbindningar till fyra andra atomer, där varje bindning utgörs av ett elektronpar. I varje elektronpar har kolatomen (oftast!) bidragit med en av elektronerna.
Men kan en kolatom använda alla sina fyra elektroner till att binda sig med en annan kolatom. En bindning med 4 elektronpar
En kolatom kan maximalt binda till en annan atom med tre elektronpar (”trippelbindning”). Om alla fyra elektroner skapade fyra bindningar till samma atom skulle spänningarna bli för stora. Man kan liksom inte ”böja” bindningarna hur mycket som helst.
Tack, hoppas nu att det går bra på kemiprovet!
Lycka till!
Vilken atomgrupp är utmärkande för alkoholen och organiska syror.