5 svar
63 visningar
Gårigymnasiet behöver inte mer hjälp
Gårigymnasiet 113
Postad: 6 apr 12:45

Organisk kemi labb

Hej! Jag har gjort följande labb där syftet är att syntetisera acetylsalicylsyra genom en kondensationsreaktion, beräkna utbytet med avseende på reaktanten salicylsyra samt analysera den framställda produkten med hjälp av IR-spektrum.

jag har fått följande ir spektrum 

vet inte riktigt vad denna graf säger mig och hur man med hjälp av våglängden kan identifiera bindningar som orsakat IR absorption

mag1 9561
Postad: 6 apr 13:17

Ja det stämmer att du med hjälp av absorbansen (eller transmittansen) kan identifiera olika bindningstyper i ett prov, eftersom bindningstyperna absorberar elektromagnetisk strålning vid olika våglängder.

Problemet du har, är att det inte finns några tydliga "toppar" eller "dalar" i ditt spektrum. Det är inte en mjuk kurva, men de "hack" som finns i den är så små att de är att betrakta som brus - och detta brus saknar absorbans från ett prov innehållande acetylsalicylsyra.

I alla apparater som använder elektricitet, och/eller elektromagnetisk strålning uppstår brus - men detta brus brukar vara så lågt att det inte riktigt märks när det finns en absorbans från ett prov. T.ex. om ett prov bidrar med 0,2 absorbansenheter vid 700 nm kommer bruset (0,002) inte märkas.

 

Antingen finns det för liteacetylsalicylsyra eller liknande ämnen i apparaten (går inte att få en absorbans om det inte finns något som absorberar), eller så är det någon inställning som stämmer med avläsningen.

Gårigymnasiet 113
Postad: 6 apr 13:22

Okej tack! Men vad för information kan jag få ut från detta utifrån syftet jag har?

mag1 9561
Postad: 6 apr 13:30

Vilket är ditt syfte?

Gårigymnasiet 113
Postad: 6 apr 13:40

Bestämma halten salicylsyra men den får jag genom att titta på koncentrationen nedan i diagrammet. Tänkte dock ifall det finns fler samband man kan dra med våglängden och absorbationen 

mag1 9561
Postad: 6 apr 14:03
Gårigymnasiet skrev:

Bestämma halten salicylsyra men den får jag genom att titta på koncentrationen nedan i diagrammet. Tänkte dock ifall det finns fler samband man kan dra med våglängden och absorbationen 

Fast koncentrationen brukar inte bestämmas från ett IR-spektrum, utan från ett vanligt absorbansspektrum (motsvarande våglängderna i de färgade fälten). Och det passar bättre med det spektrum/tabellen du har visat.

IR används för att se vilka bindningar som finns i ett prov, inte koncentrationen av ett ämne i ett prov.

 

Koncentrationen har du ett uppmätt värde för, och sedan är det bara att räkna om koncentrationen i provet till mängden ämne. Ni har nog räknat åt andra hållet, "hur mycket av ämne X behöver du tillsätta till 500 ml vatten för att få koncentrationen Y".

Svara
Close