Organisk kemi- bindningar
Hej!
Jag har svårt att förstå det här med organiska ämnen och dess kokpunkt samt löslighet i alkohol till respektive vatten.
Detta tror jag mig veta/gissar:
Alkoholer- Kan bilda vätebindningar till sig själva och även till vatten (pga av hydroxylgruppen). Dem har därmed en hög kokpunkt samt löser sig bra i vatten så länge kolkedjan är kort (sen tar v.d.w. bindningar över)
Aldehyder- Kan ej bilda några vätebindningar till sig själva men däremot kan dem "ta emot" vätebindningar från vatten och alkoholer. Därför har dem en låg kokpunkt men är delvis lösliga i vatten.
Ketoner- Samma som aldehyder (har dock mycket lägre kokpunkt de dem förångas i rumstempratur)
Karboxylsyror- Mycket höga kokpunkter pga dubbla vätebindningar, kan även lösa sig i alkohol och vatten (iaf de tre första)
Etrar- Samma som aldehyder?
Estrar- Samma som aldehyder?
Rätta mig gärna om jag har fel, samt förtydliga det jag inte riktigt förstår. Tack på förhand!
Ja det ser ju rätt ut. Vilka delar är det du menar att du inte förstår?
Jag antar att jag mest ville ha det bekräftat :). Så tack så mycket!
Jag funderar dock på om det är någon skillnad på ketoner och aldehyders kokpunkt respektive vattenlöslighet, och isf vad det beror på.
Samma fundering har jag angående etrar och estrar.
Nja, inga större skillnader skulle jag säga.