3 svar
202 visningar
erik behöver inte mer hjälp
erik 158
Postad: 6 okt 2020 17:58

Organisk Kemi

Hej,

Varför använder man glykol och inte etanol som kylarvätska? Syftet är ju att sänka vattnets fryspunkt. Vad har den extra OH gruppen för verkan på detta.

(dubbelpost från grundskolan, men ag klickade fel kategori)

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 6 okt 2020 18:35

Bra fråga. Det verkar inte ha så mycket att göra med fryspunkten utan snarare kokpunkten. Kylarvätskan ska ju transportera bort värme och då får den inte koka så lätt, vilket skulle kunna orsaka en ångexplosion. Etanol har låg kokpunkt jämfört med glykol (den extra OH-gruppen gör stor skillnad). Om kylarvätskan bestod av etanol och vatten skulle alltså kylarvätskan koka för lätt.

Det tycks vara den enda anledningen, för i övrigt borde etanol fungera bättre i och med att det är billigare och dessutom är glykol giftigt. De har även likvärdig specifik värmekapacitet så de kan leda bort ungefär lika mycket värme. Etanol kan även vara problematiskt eftersom det kan orsaka korrosion (t.ex. när man blandar i etanol i bränslet för att minska andelen fossilt bränsle), men jag antar att glykol har samma effekt eftersom de trots allt är ganska lika varandra rent kemiskt.

erik 158
Postad: 6 okt 2020 18:39

På vilket sätt spelar OH gruppen roll. Blir molekylen mer polär och skapar mer dipolbindningar istället för fler VDW bindningar som hade varit vid etanolens väten? och eftersom dipol är starkare än VDW blir det högre kokpunkt

Tack för ett så bra svar

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 6 okt 2020 18:47

OH-grupperna i glykol och etanol kan ju skapa vätebindningar till sig självt eller till vatten och vätebindningar är jämförelsevis starka. Eftersom glykol har två sådana grupper kan den ju skapa fler vätebindningar och då blir både kokpunkt och fryspunkt högre.

Svara
Close