4 svar
113 visningar
theswagmaster behöver inte mer hjälp
theswagmaster 196
Postad: 4 feb 2023 13:12

organisk kemi

Om kokpunkter skiljer sig med vilka bidningar som finns, varför har etyn högre kokpunkt än etan när den har trippelbindningar. Borde den inte ha lägre då den int ekan packas lika tät ihop?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 feb 2023 13:43
theswagmaster skrev:

Om kokpunkter skiljer sig med vilka bidningar som finns, varför har etyn högre kokpunkt än etan när den har trippelbindningar. Borde den inte ha lägre då den int ekan packas lika tät ihop?

Etan har kokpunkten -88,6 °C enligt Wikipedia, och etyn har kokpunkten -80,8 °C. Skillnaden är liten, så det tyder på att det i stort sett är samma sorts bindningar i båda fallen. Det är också rimligt att etyn, som som är en linjär molekyl, kan packa sig tätare och därmed ha lägre kokpunkt, men det borde påverka smältpunkten mer, och det stämmer.

theswagmaster 196
Postad: 4 feb 2023 15:41

det är väl en högre kokpunkt eftersom det är negativt? eller tänker jag fel?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 4 feb 2023 16:28

Etyns kokpunkt är högre än etan, det har du rätt i, men skillnaden är liten (om man jämför med skillnaden i smältpunkt).

theswagmaster 196
Postad: 5 feb 2023 13:31 Redigerad: 5 feb 2023 13:38

varför är skillnaden i smältpunkt så olika? jag trodde att det berodde på de intermolekylära bidningarna, och dubbel och trippelbindingar är ju inte det

Svara
Close