organisk kemi
Mitt svar är 4 och 6 som är sanna den tredje kunde jag inte, kan jag få hjälp ?
Om du provar med uteslutningsmetoden då. Vilka är du säker på är fel?
Då blir det nog färre alternativ att fundera på om de stämmer.
typ 3 är jag säkert på att den kan inte vara rätt
hedabd2 skrev:typ 3 är jag säkert på att den kan inte vara rätt
Det kan du ju kolla i kemiboken. Hur bildas disackarider?
Disackarider bildas genom att sammanfoga två ensamma sockerarter med hjälp av en glykosidbindning.
Kan 5 vara rätt ? för cellmembran består av lipider
hedabd2 skrev:Disackarider bildas genom att sammanfoga två ensamma sockerarter med hjälp av en glykosidbindning.
Ensamma sockerarter, kallas även monosackarider.
När glykosidbindningen bildas, sker det som kallas för en kondensationsreaktion. Och under kondensationsreaktioner, avspjälkas vatten (som en av produkterna).
Kan 5 vara rätt ? för cellmembran består av lipider
Nej, cellmembranet består av en typ av lipider, fosfolipiderna (alternativ 6).
Fetter tillhör ämnesklassen estrar. Enligt boken fett är en organisk molekyl som består av alkoholen glycerol och olika fettsyror. Fett är alltså en ester.
Ja det stämmer att det vi till vardags kallar fett består av lipider i estrar, s.k. triglycerider.
Både neutrallipider och fosfolipider är estrar, men neutrallipiderna används för att lagra fett (energi), medans fosfolipiderna finns i cellen membran.
Det jag skrev i inlägg #6, om sockerarterna, stämmer väl ganska bra med påstående 3 i frågan?
Glukos kan inte förekomma i D och L borde vara va? för kolhydrater innehåller alltid dubbelt så många H som C stämmer inte. Förhållandet mellan C, H och O varierar beroende på typen av kolhydrat. Generellt innehåller kolhydrater oftast en mängd kol (C), väte (H) och syre (O) i förhållandet 1:2:1, men det exakta förhållandet kan variera.
hedabd2 skrev:Glukos kan inte förekomma i D och L borde vara va?
för kolhydrater innehåller alltid dubbelt så många H som C stämmer inte. Förhållandet mellan C, H och O varierar beroende på typen av kolhydrat. Generellt innehåller kolhydrater oftast en mängd kol (C), väte (H) och syre (O) i förhållandet 1:2:1, men det exakta förhållandet kan variera.
Det finns väl alltid dubbelt så många väte som syre (precis som i vatten) men kol kan variera.
De biologiska enzymer som är ansvariga för att bryta ner glukos förväntar sig en specifik konfiguration för att kunna bryta ner och använda det. Både D och L-former av glukos existerar, men endast L-formen är biologiskt aktiv och används i kroppen, därför förekommer inte D-formen av glukos i biologiska system.
hedabd2 skrev:De biologiska enzymer som är ansvariga för att bryta ner glukos förväntar sig en specifik konfiguration för att kunna bryta ner och använda det. Både D och L-former av glukos existerar,
stämmer bra
men endast L-formen är biologiskt aktiv och används i kroppen, därför förekommer inte D-formen av glukos i biologiska system.
Nästan, det är D-glukos som finns i naturen, L-formen kan bildas syntetiskt.
Men till din fråga, alternativ #3 är även det korrekt.
Jag har frågat min lärare och hon sa att 3 stämmer inte
I så fall 2, 4 och 6 som är korrekta eller?
hedabd2 skrev:Jag har frågat min lärare och hon sa att 3 stämmer inte
Det var olyckligt, och fel.
För när en bindning bildas mellan två monosackarider, sker det genom en kondensationsreaktion, och vatten spjälkas av. Det är en reaktion som borde finnas beskriven i kemiboken, samt även bl.a. här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Disackarid#Bildande
http://butane.chem.uiuc.edu/pshapley/GenChem2/B10/1.html
I så fall 2, 4 och 6 som är korrekta eller?
Nej, 2 är fel, precis som diskuterats tidigare i denna tråd finns det både D- och L-glukos.
Frågan specificerar inte att sammanhanget är i t.ex. en levande cell, utan gäller om glukos förekommer i D- och L-formen, vilket den gör.
Och L-formen kan köpas av t.ex. företag och skolor hos flera företag bl.a.
1, 4 och 6 ?
Nej, 1 är fel - däremot finns det dubbelt så många H som O i kolhydrater (det kanske var det du blandade ihop det med).
Hur motiverar du att påstående 3 skulle vara fel?
När en monosackarid som socker kondenseras (samverkar) med en annan monosackarid, till exempel glukos, så bildas en disackarid och vatten frisläpps som en biprodukt. Detta process kallas för glykosylering. I så fall min lärare har fel och 3 är rätt va ?
Påstående 3 är korrekt, som mag1 svarade i inlägg #13.